Evenimentul Zilei > International > Ambasadorul George Cristian Maior la întâlnirea cu reprezentanți ai statului Texas din Congresul SUA: „România este un exemplu în regiune, o sursă”
Ambasadorul George Cristian Maior la întâlnirea cu reprezentanți ai statului Texas din Congresul SUA: „România este un exemplu în regiune, o sursă”

Ambasadorul George Cristian Maior la întâlnirea cu reprezentanți ai statului Texas din Congresul SUA: „România este un exemplu în regiune, o sursă”

Ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior, a fost invitat, marți, 8 mai 2018, la o întâlnire, în Camera Reprezentanților a SUA, cu importanţi membri republicani, reprezentanţi ai statului Texas. Cu această ocazie, congresmenul Pete Sessions, preşedintele Comitetului pentru Regulament din Congresul SUA, a oferit un mic dejun de lucru în onoarea ambasadorului român, la care au mai participat: congresmenul Randy Weber, preşedintele Subcomitetului pentru Energie, congresmenul Brian Babin, preşedintele Subcomitetului pentru Spaţiu şi reprezentanţi ai unor companii texane din domeniul energetic.

Discuțiile au oferit prilejul unei evaluări a stadiului actual al Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, fiind accentuat nivelul foarte strâns al cooperării pe dimensiunea de securitate, evoluțiile recente în domeniile economic, energetic, comercial și de investiții, precum și conținutul reprezentativ al relațiilor culturale și academice.

Ambasadorul român a evidenţiat potențialul deosebit de dezvoltare al relaţiilor economice dintre România şi statul Texas, arătând progresele înregistrate în exploatarea resurselor energetice româneşti, în special gazul natural, ceea ce va transforma ţara noastră într-un exportator regional şi un pilon al securităţii energetice europene. De asemenea, a fost exprimată deschiderea ambelor părţi pentru consolidarea cooperării în domeniul implementării unor tehnologii inovative, dezvoltate de companiile americane lideri în domeniu.

“România este un exemplu în regiune, o sursă de democrație și securitate, și reprezintă o destinație atractivă pentru investiții”, a afirmat ambasadorul român. George Cristian Maior a evidențiat faptul că, în 2017, România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, oferind astfel oportunități ofertante de investiții.

Oficialii americani au exprimat aprecierea Congresului pentru calitatea de aliat strategic al României faţă de Statele Unite, arătând deschidere şi interes pentru consolidarea cooperării în domeniul economic – atât pe dimensiunea industriei de apărare, cât şi pe cea energetică – atenţia fiind îndreptată către conlucrarea directă între principalele companii texane şi România. De asemenea, a fost discutată perspectiva unei viitoare deplasări a ambasadorului român în statul Texas, precum şi vizita unei delegaţii din Congresul SUA în România.

În cadrul dialogului, România a fost apreciată drept un partener de încredere al SUA, responsabil şi angajat în asigurarea securității euro-atlantice, într-un context global dinamic şi plin de provocări. Astfel, a fost reiterată susţinerea membrilor Congresului pentru continuarea progreselor României de promovare a valorilor democratice în regiune și dorința pentru consolidarea unei agende economice bilaterale care să scoată în evidență parteneriatul strâns dintre cele două țări.

 Ambasada României în Statele Unite ale Americii

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: