Maia Sandu, în topul încrederii în Republica Moldova. Sondaj

Maia Sandu, în topul încrederii în Republica Moldova. Sondaj Maia Sandu. Sursa foto: Twitter

Patru formațiuni politice ar avea șansă să formeze forul legislativ de la Chișinău în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Este vorba de spre Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care ar acumula 41,5% din sufragii, Partidul Socialiștilor (PSRM), care ar putea obține 23% din voturi, Partidul „Șansă” cotat cu  8,5% și Partidul Comuniștilor (PCRM), pentru care ar vota 7% dintre alegători.

Cel puțin așa arată datele unui sondaj de opinie realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, la propunerea Comunității WatchDog.MD.

Astfel, în eventualitatea unor alegeri parlamentare, aproape 72% dintre alegători au expus o opțiune de vot, 7% au spus că nu vor participa la alegeri, alții s-au declarat indeciși sau nu au dorit să răspundă.

Se remarcă un impact încă înalt al propagandei Kremlinului pe subiecte care vizează securitatea

Sondajul mai conține  și un set de întrebări privind preferințele politice ale cetățenilor – nivelul de încredere în lideri politici și preferințele de vot pentru viitoarele alegeri parlamentare și prezidențiale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebările adresate respondenților se concentrează pe aspecte sociale și politice, pe cele privind politica externă, integrarea europeană și alte subiecte. Sondajul include multiple întrebări care vizează impactul dezinformării și propagandei asupra opiniei publice din Republica Moldova. În mod special, se remarcă un impact încă înalt al propagandei Kremlinului pe subiecte care vizează securitatea.

Vorbitorii de limbă română cred că lucrurile în stat se îndreaptă în direcția corectă

Potrivit sondajului, 41% dintre respondenți consideră că lucrurile în țară se îndreaptă în direcție corectă, iar 45 la sută spun contrariul. Percepția optimistă predomină în rândul respondenților vorbitori de limbă română.  Din rândul politicienilor, cel mai înalt nivel de încredere îl are Maia Sandu – 46%. Șefa statului este urmată de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, care se bucură de încrederea a 37% dintre respondenți, iar rata de încredere în liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, este de 36%.

La polul opus, cea mai mare rată de neîncredere revine fugarului penal Ilan Șor - 66%, urmat de Igor Dodon cu 61% și Vladimir Voronin – cu 60%. Respondenții au comunicat fie că au puțină încredere sau deloc în  aceste personaje politice.

Maia Sandu ar ieși învingătoare în cazul alegerilor prezidențiale

 În cazul alegerilor prezidențiale, lideri detașați ai competiției sunt Maia Sandu (35% din total) și Igor Dodon (16% din total respondenți). În eventualitatea turului doi de scrutin, actuala președintă ar ieși învingătoare în competiție cu Igor Dodon, Ion Ceban sau Irina Vlah.

56% dintre respondenți sunt pentru aderarea la Uniunea Europeană

În cazul desfășurării unui referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, 56% ar vota pentru, iar 25% ar vota contra, alții se declară indeciși sau spun că nu ar participa. 35% ar vota la un referendum pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică, în timp ce 47,5% ar vota contra. Între UE și Uniunea Euroasiatică, 54% ar alege UE și 25% ar alege Uniunea Euroasiatică.

48% dintre respondenți consideră că Rusia este o amenințare la adresa Republicii Moldova, iar această cifră este în creștere ușoară.

Pe subiecte de securitate persistă încă influența narativelor propagandei ruse. Spre exemplu aproape 47% consideră că statutul de neutralitate ar putea proteja RM de o agresiune militară, în timp ce 41% cred că nu ne poate apăra.

Cu războiul la hotar, 26 % dintre respondenți  sunt pentru intrarea Republicii Moldova în componența Rusiei

Un aspect măsurat mai rar în sondaje este eventualitatea unui referendum privind intrarea Republicii Moldova în componența Rusiei. 26% s-au expus favorabil acestei opțiuni, iar 57,5% au spus că ar vota împotrivă.

Aproape 23% dintre respondenți au declarat că dețin cetățenia României. O proiecție care va putea fi probabil verificată în baza datelor recensământului. Dintre aceștia puțin peste jumătate au declarat că vor vota la cele trei scrutine din România (europarlamentare, prezidențiale și parlamentare). În cadrul alegerilor prezidențiale, marea majoritate sunt indeciși (44%) sau spun că nu vor vota (23%) când sunt rugați să aleagă dintr-o listă de candidați. Dintre cei care au ales totuși o opțiune, lider detașat în preferințele alegătorilor cu cetățenie română din Republica Moldova este secretarul adjunct NATO Mircea Geoană – 52%, urmat la mare distanță de premierul României Marcel Ciolacu – 17% și senatoarea Diana Șoșoacă (15%).

Menționăm că rezultatele sondajului de opinie privind percepția preferințelor politice și impactul dezinformării a fost prezentat de Comunitatea WatchDog.MD și CBS Research.