Maia Sandu a primit premiul Robert Bloom pentru democrație

Maia Sandu a primit premiul Robert Bloom pentru democrație

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit, la Leipzig, Premiul Robert Bloom pentru democrație.

Premiu de 25.000 de euro pentru Maia Sandu

Premiul, care vine și cu suma de 25.000 de euro, pe care Maia Sandu a anunțat că îi va dona în scopuri caritabile, a fost acordat sub patronajul președintelui german Frank-Walter Steinmeier.

„Acest premiu nu este doar o recunoaștere a eforturilor mele, ci și o dovadă a rezistenței și hotărârii cetățenilor Republicii Moldova pe calea democrației”, a declarat președinta Republicii Moldova.

Președintele Frank-Walter Steinmeier a declarat, la Berlin, după întâlnirea cu președinta Republicii Moldova: „Într-un moment în care războiul a revenit în Europa și când democrația liberală trebuie să se stabilească în interior și în exterior, conduceți țara cu încredere și curaj. Fie ca acest premiu să vă dea putere să rămâneți angajamentul unei Moldove democratice și europene.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine a fost Robert Bloom

Premiul Robert Blum pentru democrație este acordat la fiecare doi ani persoanelor care s-au distins în promovarea drepturilor omului și a democrației.

Distincția este numită după Robert Blum, un politician german din secolul al XIX-lea care a luptat pentru unificarea țării, dreptate și libertate.

Reamintim că președinta Maia Sandu s-a aflat, în perioada 17-18 mai, într-o vizită de lucru în Germania. La Berlin, ea s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz, președintele german Frank-Walter Steinmeier și președintele Bundestag-ului, Bärbel Bas.

Oficialii au discutat despre consolidarea cooperării economice între țări, securitate și reforme necesare pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

Maia Sandu, întâlnire cu disaspora

maia sandu diaspora

Maia Sandu, întâlnire cu diaspora, în Germania. Sursa foto: FB

La finalul vizitei în Germania, Maia Sandu s-a întâlnit cu diaspora. „La întâlnirea de azi cu moldovenii din Frankfurt pe Main am discutat despre securitatea țării, educația și locurile de muncă, reforma justiției și despre rolul diasporei în dezvoltarea Moldovei”, a scris președinta pe Facebook.

„Am povestit despre eforturile noastre de acasă – renovăm spitale, reparăm drumuri și susținem întreprinderile mici și mijlocii. Planificăm să construim școli model. Toate acestea ajută să îmbunătățim calitatea vieții în Moldova și sperăm să-i încurajeze pe membrii diasporei să se întoarcă.

I-am îndemnat pe moldovenii de aici să participe la referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, cea mai importantă decizie de la obținerea independenței încoace. Prin votul lor, Moldova își poate demonstra angajamentul ferm pentru pace, democrație și progres, pe care ni-l dorim cu toții”, a mai relatat Maia Sandu.