Zidul de nisip va avea o înălţime de doi metri şi va fi construit între oraşele Ras Jedir, la malul mării, şi Dehiba, în sud, a anunţat premierul tunisian Habib Essid pentru postul de radio ShemsFM, citat de mediafax.ro.Astfel, zidul de nisip, al cărui termen finalizare este prevăzut înainte de sfârşitul lui 2015, se va întinde doar pe 168 de kilometri din cei 450 de graniţă dintre Tunisia şi Libia.

Această măsură a fost luată la 12 zile de la atentatul de la Sousse, soldat cu moartea a 38 de persoane.

Autorul atentantului de la Sousse, Seifeddine Rezgui, în vârstă de 23 de ani, s-ar fi antrenat în tabere teroriste din Libia, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate tunisiene.

Un alt atac terorist, comis în martie la Muzeul Bardo din Tunis, s-a soldat cu 22 de morţi.

Ambele incidente teroriste au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic, care ocupă regiuni din Siria, Irak şi Libia, unde a proclamat un "califat islamic".

Libia este în anarhie după înlăturarea de la putere a regimului Muammar Kadhafi, în anul 2011. Partea de est a ţării – inclusiv oraşele Adjabiya şi Benghazi – se află sub controlul Administraţiei recunoscute de comunitatea internaţională. Periferia oraşului Benghazi, cartiere ale oraşului Sirt, oraşele Nofilia şi Derna, situate în nordul ţării, sunt ocupate de reţeaua teroristă Stat Islamic. Partea de vest a ţării este sub controlul unor miliţii islamiste.