Magnat media arestat. Suspiciunile sunt cel puțin scandaloase

Magnat media arestat. Suspiciunile sunt cel puțin scandaloase

China nu se dezminte atunci când este vorba de încălcarea drepturilor omului.

Magnatul media Jimmy Lai din Hong Kong a fost arestat pentru suspiciune de coliziune cu forţe străine în conformitate cu legea privind securitate naţională impusă de Beijing metropolei financiare în luna iunie.

Anunțul a fost făcut pe Twitter, luni, de un colaborat apropiat al acestuia, transmite Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Jimmy Lai este arestat în acest moment pentru coluziune cu puteri străine", a scris luni dimineaţa devreme Mark Simon, director executiv în cadrul companiei media Next Digital ce aparţine lui Lai şi care publică tabloidul local Apple Daily.

AFP adaugă, citând o sursă din poliţie, că un motiv suplimentar al arestării magnatului de presă din Hong Kong ar fi şi frauda.

Bătălia pentru influență în Balcani: Xi Jinping îi ia fața lui Putin în Serbia

„Șeriful adjunct al Statelor Unite” vrea arme hipersonice împotriva Chinei

UE se distanțează de China. „Vom continua să sprijinim oamenii din Hong Kong”

Lai a fost unul din cei mai proeminenţi activişti în favoarea democraţiei din Hong Kong şi un critic fervent al regimului de la Beijing, care a impus pe 30 iunie o nouă lege privind securitatea naţională, demers puternic criticat de toate ţările occidentale.

Noua lege de securitate pedepseşte tot ceea ce China consideră a fi acte de subversiune, secesiune, terorism şi coluziune cu forţe străine cu pedepse mari ce merg până la închisoare pe viaţă.

Criticii acestei noi legi consideră că prevederile sale strivesc libertăţile cetăţenilor care locuiesc în acest oraş semiautonom, în timp ce susţinătorii săi afirmă că aplicarea sa va aduce stabilitate în insulă după protestele prelungite de anul trecut în favoarea democraţiei.

„China este un colos cu picioare de lut. Puterea lui este slăbiciunea Occidentului”

China suspendă acordurile de extrădare între Hong Kong și trei țări occidentale

Noua Zeelandă suspendă tratatul de extrădare cu Hong Kong

Lai a mai fost arestat în acest an, alături de alţi activişti de frunte, sub acuzaţia că a participat la protestele neautorizate de anul trecut.

Într-un interviu acordat Reuters în luna mai, Lai a declarat că vrea să rămână în Hong Kong şi va continua să lupte pentru democraţie, conştient fiind că urmează să fie una din ţintele preferate a noii legislaţii în domeniul securităţii, potrivit Agerpres.