Evenimentul Zilei > International > MAFIOŢI din BULGARIA extrădaţi din Franţa. Fabuloasele lor AVERI
MAFIOŢI din BULGARIA extrădaţi din Franţa. Fabuloasele lor AVERI

MAFIOŢI din BULGARIA extrădaţi din Franţa. Fabuloasele lor AVERI

Franţa i-a extrădat în Bulgaria pe membrii familiei Banevi, proprietari de active în valoare de sute de milioane de euro.

Corespondentul RRA din Bulgaria transmite: "Împotriva lui Nikolai Banev şi soţiei sale au fost formulate şapte acuzaţii, printre care: conducerea unui grup criminal organizat, delapidarea a peste 42 de milioane de euro, neplata unor taxe la bugetul de stat şi spălare de bani în valoare de peste 589 de milioane de euro. La acestea se adaugă deţinerea ilegală de armament şi muniţii. Printre cei acuzaţi se află şi mama oligarhului. Ancheta cuprinde activitatea omului de afaceri în ultimii 13 ani. Nikolai Banev a fost în anii '80 activist al tineretului comunist bulgar, care a profitat de aşa-zisa privatizare prin părţi sociale pentru a acapara câteva din cele mai mari compani din industria chimică şi electrotehnică. În decurs de 10-15 ani, aceste companii au fost decapitalizate şi închise. Cei doi au fost arestaţi pe data de 26 octombrie, pe aeroportul din Nisa, în momentul în care se pregăteau să plece spre Sofia.

O altă familie dintre cele mai bogate din Bulgaria, cea a lui Vetko Arabadjiev, este dată în urmărire internaţională pe baza unor acuzaţii de spălare de bani şi alte infracţiuni financiare. Poliţia l-a arestat pe fiul omului de afaceri şi a confiscat cinci milioane de euro şi câteva limuzine Bentley şi Rolls-Royce. Acţiunile procurorilor din Parchetul Anticorupţie, în ambele cazuri, au fost prezentate cu lux de amănunte. Telespectatorii au devenit martori ai luxului orental în care trăiesc oligarhii tranziţiei bulgare”.