Evenimentul Zilei > Politica > MAE: Sugerăm părții ungare să citească Tratatul de bună vecinătate cu atenție și să respecte prevederile sale
MAE: Sugerăm părții ungare să citească Tratatul de bună vecinătate cu atenție și să respecte prevederile sale

MAE: Sugerăm părții ungare să citească Tratatul de bună vecinătate cu atenție și să respecte prevederile sale

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat după ce purtătoarea de cuvânt a MAE ungar, Anna Nagy, a declarat vineri pentru agenţia de presă din Ungaria, MTI, că păstrarea chestiunii autonomiei pe agendă nu încalcă nici pe departe Tratatul de bază româno-ungar, întrucât acesta stipulează că situația minorităților este o problemă bilaterală.

Într-un comunicat, MAE a precizat că Tratatul politic bilateral de bună vecinătate din 1996 "nu dă dreptul Ungariei să ceară României să adopte măsuri care să implice autonomia teritorială pe criteriu etnic sau drepturi colective pentru minorităţi", relatează Agerpres. Ministerul a subliniat şi fapul că "Ungaria a acceptat acest lucru prin textul tratatului".

"Prin urmare, sugerăm ca partea ungară să citească Tratatul cu atenție și să respecte prevederile sale", a mai precizat Ministerul, potrivit comunicatului.

Declaraţia acordată vineri de Anna Nagy agenţiei de presă ungare a venit la o zi după ce ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a afirmat că sprijinul ungar pentru autonomia etnică încalcă Tratatul de bază româno-ungar.

"E o obligaţie asumată de Ungaria, este un tratat ratificat, obligatoriu şi fiecare declaraţie a unui oficial, (…) a unui decident politic din Ungaria care îndeamnă la drepturi colective şi la autonomii teritoriale pe criteriu etnic aici, în România, formulate nu o dată pe teritoriul românesc înseamnă, în cel mai bun caz, un mare semn de întrebare pus asupra valabilităţii tratatului politic bilateral dintre România şi Ungaria, chestiune foarte gravă, sau poate însemna chiar o violare, o contestare a acestui tratat. Şi vreau şi astăzi, am spus-o şi nu am spus-o doar o dată direct oficialilor unguri, să recitească tratatul politic de bază şi să respecte angajamentul internaţional asumat solemn de statul ungar", a declarat Corlăţean, joi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.