Potrivit sursei citate, această evoluţie consolidează trendul descrescător al ratei de refuz a solicitărilor de viză înregistrat în perioada 2010-2014.

Totodată, MAE îşi exprimă speranţa ca această tendinţă pozitivă se va menţine şi în cursul anului viitor, ea fiind relevantă din perspectiva progreselor continue înregistrate de România pe linia îndeplinirii criteriilor aferente includerii în programul Visa Waiver.

„În vederea realizării obiectivului de eliminare a vizelor de călătorie în SUA pentru cetăţenii români, un rol important revine cooperării bilaterale ce se derulează în cadrul grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor. Structură inter-instituţională bilaterală, grupul de lucru a fost înfiinţat în ianuarie 2013 şi se reuneşte cu o frecvenţă trimestrială în cadrul Task Force-ului România – SUA pentru implementarea 'Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii”, precizează MAE.

Sursa citată apreciază că o continuare a scăderii ratei de refuz a solicitărilor de viză depuse de cetăţenii români, asociată eventualei modificări a criteriilor de acces în Programul Visa Waiver, poate contribui semnificativ la materializarea, într-un timp cât mai scurt, a dezideratului de eliminare a regimului de vize pe relaţia cu SUA.