MAE atenționează românii cu privire la pericolul de răspândire al virusului polio sălbatic

MAE atenționează românii cu privire la pericolul de răspândire al virusului polio sălbatic

Românii au fost avertizați de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la menținerea pericolului de răspândire a virusului polio sălbatic şi / sau derivat din vaccin și a prezentat zonele unde vaccinarea este recomandată.

Ministerul Afacerilor Externe a făcut un anunț dedicat cetățenilor români cu privire la prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII) de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Această măsură a venit în urma evaluării pericolului de răspândire a virusului polio sălbatic sau derivat din vaccin.

„În urma evaluării de risc, care ţine cont de zona de călătorie, durata şederii, activităţile desfăşurate şi antecedentele vaccinale, s-a actualizat lista cu ţările pentru care se solicită vaccinarea antipoliomielită, astfel: Republica Islamică Afganistan,  Republica Islamică Pakistan, Malaysia, Republica Filipine şi Republica Yemen. Pentru cetăţenii care nu au fost vaccinaţi anti polio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia”, a transmis, luni, MAE, printr-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vaccinarea, notificată pe cetrificatul intrenațional de vaccinări

MAE a precizat faptul că vaccinarea va fi notificată pe certificatul internațional de vaccinări, fiind însoțit de documente de călătorie.

”Este posibil ca persoanele care intenţionează planificarea unei călătorii să nu aibă dreptul să părăsească teritoriul acestor ţări, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care călătoresc spre România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării”, a mai transmis MAE.

Zonele cu vaccinarea recomandată

Vaccinarea se recomandă acelor persoane care călătoresc spre şi dinspre: Republica Angola, Republica Benin, Burkina Faso, Republica Camerun, Republica Central Africană, Republica Ciad, Coasta de Fildeş, Republica Guineea, Republica Democratică Congo, Uniunea Comorelor, Republica Arabă Egipt, Republica Federală Democratică a Etiopiei, Republica Ghana, Republica Islamică Iran, Republica Liberia, Republica Filipine, Republica Mali, Malaysia, Republica Niger, Republica Federală Nigeria, Republica Federală Somalia, Republica Sudan, Republica Sudanul de Sud, Republica Togoleză, Republica Arabă Egipt, Republica Tadjikistan  şi Republica Sierra Leone.

Specialiştii din cadrul structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internaţional - 2005 reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internaţional se constituie în continuare drept un risc, iar OMS actualizează periodic „Lista ţărilor pentru care se cere vaccinarea anti polio”, după primirea rapoartelor din ţările respective.