Alertă la nivel mondial. EMA investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui în urma vaccinării

Alertă la nivel mondial. EMA investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui în urma vaccinării sursa: EVZ

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui, la nivel mondial. Motivul a fost determinat de faptul că unele țări să limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Acestea includ 44 de cazuri din Spaţiul Economic European, dintr-un total de 9,2 milioane de persoane care au fost vaccinate în regiune, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, şeful EMA, Emer Cooke.

Totalul citat de EMA nu include toate cazurile de boală, cunoscută ca tromboza sinusurilor şi a venelor cerebrale (CVST), care au fost raportate în Germania, a mai declarat reprezentantul Agenţiei.

Autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania a anunţat marţi că a înregistrat 31 de cazuri rare de cheaguri de sânge în creier, dintre care nouă au condus la decese, după ce aceste persoane au primit vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca.

Ne puteți urmări și pe Google News

OMS recomandă oficial continuarea administrării vaccinului AstraZeneca pentru moment

OMS estimează că balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca şi recomandă ca vaccinările să continue, a transmis Organizaţia Mondială a Sănătăţii, miercuri, printr-un comunicat al instituției.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) continuă să recomande "pentru moment" vaccinările cu serul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, a cărui utilizare a fost suspendată de mai multe ţări din cauza unor posibile efecte secundare, aşteptând ca experţii organizaţiei să îşi încheie procedura de evaluare.

„Unele țări din Uniunea Europeană au suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca COVID-19 ca măsură de precauție bazată pe rapoarte de tulburări rare de coagulare a sângelui la persoanele care au primit vaccinul. Alte țări din UE - având în vedere aceleași informații - au decis să continue utilizarea vaccinului în programele lor de imunizare”, amintește OMS în comunicatul de presă.

Vaccinarea împotriva COVID-19 nu va reduce boala sau decesele din alte cauze

Se știe că evenimentele tromboembolice apar frecvent. Tromboembolismul venos este a treia cea mai frecventă boală cardiovasculară la nivel global.

În campaniile extinse de vaccinare, este o rutină pentru țări să semnaleze potențiale evenimente adverse după imunizare. Acest lucru nu înseamnă neapărat că evenimentele sunt legate de vaccinarea însăși, dar este o bună practică să le cercetăm. De asemenea, arată că sistemul de supraveghere funcționează și că există controale eficiente.

OMS este în contact regulat cu Agenția Europeană pentru Medicamente și cu autoritățile de reglementare din întreaga lume pentru cele mai recente informații despre siguranța vaccinului COVID-19. Subcomitetul OMS COVID-19 al Comitetului consultativ global pentru siguranța vaccinurilor evaluează cu atenție cele mai recente date de siguranță disponibile pentru vaccinul AstraZeneca. Odată ce revizuirea este finalizată, OMS va comunica imediat constatările către public, scrie Reuters.