Germania a limitat vaccinarea cu AstraZeneca, dar are planuri mari. Totul e clar

Germania a limitat vaccinarea cu AstraZeneca, dar are planuri mari. Totul e clar

În pofida problemelor cu vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19, Germania îşi menţine obiectivele de vaccinare şi intenţionează în continuare să vaccineze populaţia adultă împotriva teribilei boli infecţioase „până la sfârşitul verii”.

Germania a limitat vaccinarea cu AstraZeneca, dar are planuri mari. Totul e clar. Restricţia care a vizat utilizarea vaccinului AstraZeneca a fost anunţată marţi pentru cei cu vârsta sub 60 de ani. Motivarea a fost legată de cazurile rare de tromboză, conform AFP.

„Dacă livrările anunţate de furnizori sunt respectate şi toate vaccinurile preconizate sunt autorizate, posibilitatea vaccinării până la sfârşitul verii va fi respectată”, a declarat ministrul Sănătăţii, Jens Spahn.

Anunţul a fost lansat într-o conferinţă de presă organizată în comun cu Angela Merkel, cancelarul german. Anterior, Spahn a decis împreună cu omologii săi de la nivelul landurilor ca vaccinul de la AstraZeneca să fie rezervat de miercuri în special pentru cei peste 60 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuşi, persoanele sub această categorie de vârstă pot decide să primească vaccinul, dar numai după „consultarea unui medic care practică vaccinarea şi o analiză personalizată a riscurilor”. Hotărârea este conformă cu o recomandare a comisiei de vaccinare din Germania (n.r. - STIKO).

Astfel, STIKO şi-a justificat decizia prin „datele disponibile în prezent care arată apariţia rară, dar foarte gravă a trombozei ca efect secundar”. Specialiştii citaţi au mai că tromboza care apare după vaccinare afectează „în principal persoanele cu vârsta sub 60 de ani între 4 şi 16 zile după vaccinare”.

Germania a limitat vaccinarea cu AstraZeneca, dar are planuri mari

În acest context, Angela Merkel a declarat că acestea sunt elemente „pe care nu le putem ignora”. Este şi mai interesant că Merkel (66 ani) a reamintit că este pregătită pentru a fi vaccinată cu AstraZeneca.

Cancelarul german este de acord că decizia de a limita utilizarea vaccinului poate fi o sursă de „incertitudini” în rândul populaţiei. Totodată, Angela Merkel crede că „transparenţa şi onestitatea sunt cel mai bun mod de a gestiona situaţia”. Pentru a fi mai convingătoar, aceasta i-a rugat pe conaţionali să aibă „încredere” în vaccinuri.

Pentru cei peste două milioane de cetăţeni din Germania care au sub 60 de ani, dar care au primit deja prima doză din acest vaccin, lucrurile sunt clare. Ei vor putea alege între injectarea dozei a doua sau şi aşteptarea recomandărilor (STIKO), eveniment prevăzut la sfârşitul lui aprilie.

Amintim că vaccinul AstraZeneca a generat suspiciunii în mai multe ţări după cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge. Astfe, Comisia pentru vaccinare din Germania a recomandat marţi utilizarea vaccinului împotriva Covid-19 doar la persoane cu vârste de cel puţin 60 de ani.

„După mai multe consultări, STIKO, cu ajutorul unor experţi externi, a decis în majoritate ca vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca să fie administrat doar persoanelor de peste 60 de ani, pe baza datelor disponibile referitoare la producerea rară dar foarte gravă a unor efecte secundare tromboembolice”, a transmis STIKO într-un comunicat.

 

Ce a comunicat Autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania

Autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania, Institutul Paul Ehrlich (PEI), a anunţat că a înregistrat 31 de cazuri de CSVT (tromboză venoasă a sinusului cerebral), care au dus la nouă decese din aproximativ 2,7 milioane de persoane care au primit vaccinul AstraZeneca.

Cu excepţia a două cazuri, toate rapoartele au implicat femei cu vârste cuprinse între 20 şi 63 de ani. context în care grupurile de spitale de stat Charite şi Vivantes au suspendat vaccinările la personalul de sex feminin cu vârsta de sub 55 de ani, citând alte cazuri de CSVT.

Deoarece utilizarea în Germania a vaccinului fabricat de firma anglo-suedeză a fost iniţial limitată la cei sub 65 de ani, serul de la AstraZeneca a fost administrat în rândul femeilor mai tinere, în special personalului medical şi profesorilor.

„În ceea ce priveşte problema administrării celei de-a doua doze de vaccin persoanelor mai tinere care au primit deja o primă doză de vaccin AstraZeneca COVID-19, STIKO va emite o recomandare suplimentară până la sfârşitul lunii aprilie”, a fost reacţia STIKO.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au declarat în martie că beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile. Din 20 de milioane de persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca, EMA a identificat şapte cazuri de cheaguri de sânge şi 18 cazuri de CVST.

AstraZeneca afirmă că vaccinul este sigur şi eficient

Reprezentanţii AstraZeneca afirmă că vaccinul este sigur şi eficient. În sprijinul acestei afirmaţii au fost citate date ale studiilor extinse. Autorităţile sanitare din Franţa au ignorat îndrumările EMA şi au declarat că vaccinul realizat de AstraZeneca ar trebui să fie administrat doar persoanelor în vârstă de cel puţin 55 de ani. La 19 martie, fracezii au dezvăluit că decizia se bazează pe dovezi că coagularea a afectat tinerii.

Oficialii canadieni din domeniul sănătăţii au declarat luni că vor înceta să administreze vaccinul AstraZeneca persoanelor de sub 55 de ani. Ei au completat că este necesară o nouă analiză a beneficiilor şi riscurilor vaccinului, în funcţie de vârstă şi sex.

Premierul bavarez Markus Soeder a criticat ”deciziile ocilante” legate de vaccin, spunând că toate recomandările au arătat că pericolul unei boli grave cauzate de coronavirus este mai mare decât orice efecte secundare legate de vaccinare: La un moment dat trebuie să putem să-l administrăm liber şi să spunem: Cine îl vrea şi cine îndrăzneşte ar trebui să îl poată obţine.”