Lovitură pentru Angela Merkel, în Germania. Lege importantă ținută pe loc de Curtea Constituțională

Lovitură pentru Angela Merkel, în Germania. Lege importantă ținută pe loc de Curtea Constituțională

Cancelarul german Angela Merkel a primit o lovitură dură, după ce Curtea Constituțională a decis să suspende procesul de ratificare a planului de relansare post-pandemie al Comisiei Europene.

Curtea Constituțională a Germaniei pune bețe în roate ratificării planului de relansare post-pandemie al Uniunii Europene. Magistrații au decis să suspende procesul de ratificare a acestul plan de relansare, în valoare de 750 de miliarde de euro. Motivul a fost un recurs înaintat împotriva acestui mecanism ce are la bază constituirea unei datorii europene comune, transmite AFP.

Instanţa supremă din Germania a decis că textul de lege care tocmai a fost aprobat de parlamentarii germani, nu trebuie să fie parafat de şeful statului. Suspendarea va fi în vigoare până la apariția unei decizii privind recursul.

Curtea Constituţională nu a dat un orizont de timp în care s-ar putea pronunţa în acest caz. Suspendarea ratificării legii privind planul european de relansare este o lovitură dură pentru cancelarul Angela Merkel. Împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, ea a susţinut puternic această iniţiativă, convenită la nivelul UE după negocieri dificile.

Lovitură pentru Angela Merkel, în Germania

Curtea de Conturi a Germaniei a criticat în urmă cu două săptămâni planul de relansare post-COVID al UE. Potrivit magistraților acesta va produce repercusiuni şi asupra viitoarei generaţii.

Planul de relansare este finanţat prin împrumuturi contractate de Comisia Europeană pe pieţele financiare, din care statele membre vor accesa granturi şi împrumuturi. Finanțările vor fi acordate în baza planurilor naţionale aprobate de Comisia Europeană.

Într-un raport privind acest plan, Curtea de Conturi a Germaniei a obiectat, printre altele, faţă de caracterul comun al datoriei. Instituția a atras atenția că asupra acestei datorii nu vor fi aplicate regulile bugetare ale UE. Mai mult, atrage atenția studiul, nu există un plan de rambursare constrângător pentru statele membre. În document se estimează că Germania va vărsa 65 de miliarde de euro în plus faţă de suma de care va beneficia.

Lege importantă ținută pe loc de Curtea Constituțională

Constituţia Germaniei stabileşte limite foarte stricte cu privire la tot ce s-ar putea considera a fi o punere la comun a datoriilor publice în Europa. Or, inițiatorii recursului către Curtea Constituțională văd în planul de relansare un „transfer financiar inacceptabil dinspre ţările cu o disciplină bugetară riguroasă către cele mai laxiste la acest capitol”.

Nu este prima dată când Curtea Constituţională germană este sesizată în astfel de chestiuni. Până în prezent, judecătorii au validat legile contestate, deşi au făcut-o cu tot mai multe rezerve.

Ne puteți urmări și pe Google News