„Să nu înlăturăm complexitatea gândirii care trebuie să înconjoare acest şantier, în spatele unui afişaj al eficacităţii (…) Să ne acordăm timpul necesar pentru a găsi calea cea mai bună şi, atunci, da, vom fixa un termen ambiţios pentru o restaurare exemplară (…) Alegerile pentru restaurarea monumentului trebuie să se facă având o abordare scrupuloasă, bine gândită, a deontologiei”, i-au trasmis specialiștii președintelui Macron.

Mai multe voci din zona culturală franceză au criticat alegerea Executivului de a adopta pentru acest șantier un proiect de lege care oferă posibilitatea unor derogări de la normele de protecție patrimonială. Expertul în conservarea monumentelor naţionale Laurent Alberti, jurnalistul Stephane Bren și fostul ministru al Culturii Jack Lang se numără printre cele mai cunoscute voci indreptate împotriva deciziei administrației Macron.

În replică, ministrul Culturii Franck Riester a asigurat opinia publică franceză că nu este vorba „despre derogări de la principiile fundamentale ale protejării patrimoniului”. El a mai spus că reglementările pentru derogări sunt foarte strâns delimitate și că viitoarea legislație se aplică unor probleme din jurul monumentelor, nu monumentelor în sine.