Evenimentul Zilei > International > Macron îi mai face o dată cu ochiul lui Putin și uită de Crimeea
Macron îi mai face o dată cu ochiul lui Putin și uită de Crimeea

Macron îi mai face o dată cu ochiul lui Putin și uită de Crimeea

Trebuie „să regândim relația noastră cu Rusia”, deoarece „a împinge Rusia departe de Europa este o eroare profundă”, a declarat marți Emmanuel Macron.

Adresându-se ambasadorilor acreditați la Paris, la reuniunea anuală a acestora, președintele Franței a cerut din nou o normalizare a relației cu Rusia, deteriorată grav după anexarea Crimeii în vara lui 2014.

Macron a spus:

„Trebuie să explorăm strategic căile pentru o reapropiere și să creăm condițiile pentru ca aceasta să aibă loc.”

El a adăugat:

„Suntem în Europa și dacă la un moment dat nu știm să facem ceva util cu Rusia, vom rămâne într-o stare de tensiune sterilă, vom continua să avem conflicte înghețate peste tot în Europa, să avem o Europă care este teatrul unei lupte strategice între Statele Unite și Rusia, deci de a avea consecințele războiului rece pe teritoriul nostru.”

Emmanuel Macron a evocat întâlnirea avută cu Vladimir Putin săptămâna trecută:

„Este ceea ce i-am zis președintelui Putin la Brégançon: trebuie să avansăm pas cu pas.”

Pe 21 august, Macron a pledat pentru reîntoarcerea Rusiei în G-7. „Condiția prealabilă insispensabilă… este găsirea unei soluții în legătură cu Ucraina, pe baza acordurilor de la Minsk”, a spus atunci liderul francez.

De notat că acordurile de la Minsk nu prevăd explicit restituirea Crimeii către Ucraina; dimpotrivă, ele obligă regimul ucrainean să modifice Constituția pentru a acorda o autonomie lărgită regiunii Donbas, majoritar rusofonă.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: