Aflat la  Bobigny, la nord de Paris, Emmanuel Macron a promis, marți seară, că măsurile împotriva islamului radical „se vor intensifica”.

Șeful statului a anunțat în special că miercuri va fi dizolvat, în Consiliul de miniștri,  colectivul pro-palestinian „Șeicul Yassin”, „direct implicat” în asasinarea profesorului Samuel Paty.

Colectivul „Șeicul Yassin”, numit după numele fondatorul Hamas, ucis de armata israeliană în 2004, a fost creat de Abdelhakim Sefrioui, un activist islamist radical care urmează să fie adus miercuri în fața unui judecător în cadrul anchetei asupra atentatului de săptămâna trecută.

Abdelhakim Sefrioui a postat un videoclip pe YouTube în urmă cu câteva zile în care îl denunța pe profesorul ucis și-l califica drept „tâlhar”.

„Deciziile de acest tip împotriva asociațiilor, grupurilor de indivizi vor urma în zilele și săptămânile următoare”, a adăugat Emmanuel Macron, într-un scurt discurs la prefectura Bobigny.

„Nu este vorba de a face noi declarații (…), acestea sunt acțiuni care sunt așteptate de concetățenii noștri. Aceste acțiuni se vor intensifica”, a precizat președintele francez, alături de ministrul de interne Gérald Darmanin, în timp ce o vastă operațiune de poliție a fost lansată de luni împotriva mișcării islamiste.

În Seine-Saint-Denis, Emmanuel Macron „a condus ședința” celulei anti-islamiste înființată la începutul anului,  prima de acest gen. Aceste celule au fost instalate de atunci în 98 de departamente.

În ceea ce privește asasinarea profesorului Samuel Paty, șapte persoane vor fi prezentate miercuri în fața unui judecător.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE