Evenimentul Zilei > EVZ Special > Franța decapitată de Islam: Iată încă o dovadă!
Franța decapitată de Islam: Iată încă o dovadă!

Franța decapitată de Islam: Iată încă o dovadă!

În ziua în care profesorul Samuel Paty era decapitat de un refugiat cecen, la procesul „Charlie Hebdo”, unul dintre acuzați a amenințat o polițistă anti-tero în plină ședință.

Decapitarea lui Paty a stârnit o furtună prea mare pentru ca un alt eveniment – poate la fel de grav – pentru statalitatea franceză să mai fie băgat în seamă.

Și totuși, la câteva zile de la producere, merită revenit asupra lui.

Vineri, 16 octombrie, a fost deschis un nou dosar penal împotriva principalului acuzat în procesul atentatelor din ianuarie 2015, Ali Riza Polat. Acesta a amenințat o anchetatoare care venise să depună mărturie în fața curții cu juri speciale de la Paris.

Amenințările lui Polat, bănuit că a fost mâna dreaptă a lui Amédy Coulibaly, teroristul de la magazinul evreiesc Hyper Cacher, au survenit în momentul în care martora, o lucrătoare la Sub-direcția Anti-tero a poliției (SDAT), aborda chestiunea radicalizării sale religioase.

„O să plătești!”, i-a strigat Ali Riza Polat din boxa sa vitrată, după ce, cu puțin timp înainte îi arătase pumnul strâns polițistei, fapt care provocase o intervenție a Curții pentru restabilirea ordinii.

Amenințarea proferată de suspectul de terorism a provocat o reacție vie printre avocații părții civile, care au cerut președintelui ca vorbele sale să fie consemnate cum se cuvine, scrie Le Figaro.

Avocatul general, Jean-Michel Bourlès, a anunțat deschiderea unei proceduri penale la adresa acuzatului.

„Este scandalos, sunt niște limite care nu pot fi depășite”, a tunat el. „Știți ce voi face? Voi deschide o procedură pentru «amenințări asupra unor persoane reprezentând autoritatea publică». Veți fi trimis în fața tribunalului corecțional pentru a răspunde de această faptă.”

Avocata lui Polat, Isabelle Coutant-Peyre – aflată în dificultate din cauza năbădăilor clientului său – a încercat să justifice enervarea acestuia prin declarațiile martorei legate de practica sa religioasă și de evocarea mamei sale.

„Ali Riza Polat împărtășea convingerile religioase ale prietenului său, Amédy Coulibaly”, spusese martora, după care a relatat conținutul unei conversații între mama acuzatului și una dintre prietenele sale, înregistrată de anchetatori.

În această convorbire, mama lui Polat povestea că a fost insultată de fiul ei, care o făcuse „necredincioasă” și „perversă”.

Femeia a mai relatat și că fiul le amenința când cele două ascultau muzică și nu accepta ca oamenii să fumeze.

Ali Riza Polat, născut în Turcia, crescut în Franța, împreună cu Amédy Coulibaly, riscă o condamnare pe viață pentru participarea sa în atacurile de la Charlie Hebdo și Hyper Cacher.