Evenimentul Zilei > International > Macron crede că „vor exista încercări de amestec” din partea Turciei la alegerile prezidențiale franceze
Macron crede că „vor exista încercări de amestec” din partea Turciei la alegerile prezidențiale franceze

Macron crede că „vor exista încercări de amestec” din partea Turciei la alegerile prezidențiale franceze

Marţi, președintele Emmanuel Macron a avertizat împotriva "tentativelor de amestec" ale Turciei în următoarele alegeri prezidențiale franceze din 2022, fără a închide însă ușa unei îmbunătățiri a relațiilor cu Ankara, care sunt extrem de proaste de mai bine de un an.

Marţi, președintele Emmanuel Macron a avertizat împotriva „tentativelor de amestec” ale Turciei în următoarele alegeri prezidențiale franceze din 2022, fără a închide însă ușa unei îmbunătățiri a relațiilor cu Ankara, care sunt extrem de proaste de mai bine de un an.

„Evident. Vor fi încercări de a interfera în următoarele alegeri. Este scris, iar amenințările nu sunt voalate”, a declarat Emmanuel Macron, chestionat în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune France 5 despre președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Referindu-se la apriga controversă cu privire la problema religioasă, declanșată după discursul său din toamnă pe tema „separatismului islamist”, Emmanuel Macron a criticat „o politică de stat dusă de organele de presă controlate de statul turc”, precum și „de anumite lanțuri mari controlate de Qatar”. Recep Tayyip Erdogan a fost anterior acuzat de imixtiune electorală, în special în Germania, când le-a cerut alegătorilor germano-turci să voteze împotriva partidului Angelei Merkel în 2017.

„Trebuie să fim foarte clari”, a continuat Emmanuel Macron, ale cărui relații cu omologul său turc erau extrem de tensionate înainte de a începe dezghețul în urmă cu câteva luni. „Am remarcat încă de la începutul anului dorința lui Erdogan de a se angaja din nou în relație. Vreau să cred că este posibil”, a declarat președintele francez, apărându-se de orice „animozitate față de Turcia”. „Dar cred că nu poți relua (o relație) atunci când există ambiguități. Nu vreau să mă angajez din nou într-o relație pașnică, dacă există în spatele ei continuă astfel de manevre”, a spus el.

Relațiile bilaterale s-au deteriorat odată cu ofensiva turcească din octombrie 2019 împotriva forțelor kurde din Siria, aliate ale Occidentului. Intervenționismul turcesc în Libia, în estul Mediteranei (unde a existat un incident între nave turcești și franceze în iunie 2020) și politica franceză împotriva extremismului islamic au adâncit apoi antagonismele dintre Paris și Ankara.

„Franța a fost foarte clară. Când au existat acte unilaterale în estul Mediteranei, le-am condamnat și am acționat prin trimiterea de fregate”, a subliniat Emmanuel Macron, deplângând că NATO „nu este suficient de clară” cu Ankara. „Trebuie să clarificăm locul Turciei în NATO”, a spus el. Totuşi, „avem nevoie de un dialog cu Turcia, trebuie făcut totul pentru ca aceasta să nu întoarcă spatele Europei și să se îndrepte spre un extremism religios sau alegeri geopolitice negative pentru noi”, a spus el. „Este un partener pe probleme de securitate, pe probleme de migrație”, a reamintit președintele francez.

UE și Turcia au încheiat un acord de migrație în 2016, oferind Ankarei gestionarea imigrației ilegale. Subliniind că Turcia a primit pe teritoriul său peste trei milioane de refugiați sirieni, Emmanuel Macron a estimat că „şi-a asumat responsabilitățile”. „În ceea ce privește problema migrației, trebuie să lucrăm cu Turcia. Dacă ei (turcii) deschid ușile, aveți trei milioane de refugiați sirieni care ajung în Europa”, a avertizat liderul francez.