Macron cere Europei să nu mai depindă de armele americane

Macron cere Europei să nu mai depindă de armele americane

În turneul său Baltic, liderul de la Elysee, Emmanuel Macron, le-a cerut europenilor să-și regăsească „independența strategică”.

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut Europei să pună capăt dependenței sale de sistemele de armament americane, insistând ca vechiul continent să preia controlul asupra propriului destin.

Într-o dezbatere cu studenții de la Universitatea din Vilnius din Lituania, marți, el a făcut o pledoarie pentru ca Europa să își asume un rol mai „independent și mai afirmat” în lume - subordonat nici Washingtonului, nici Beijingului.

„Noi, unele țări mai mult decât altele, am renunțat la independența noastră strategică, depinzând prea mult de sistemele de armament americane”, a spus Macron la dezbatere.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu putem accepta să trăim într-o lume bipolară formată din SUA și China”, a adăugat el.

În ciuda otrăvirii recente a liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi (și a reacției ulcerate a Occidentului) Emmanuel Macron și-a apărat și politica de angajament cu Vladimir Putin, în timpul întâlnirilor cu președinții lituanian și leton, ale căror țări rămân extrem de precaută față de puterea rusă.

„Suntem conștienți de vecinătatea dumneavoastră precum și de istoria dumneavoastră și, în acest spirit de înțelegere reciprocă și transparență și de protecție a securității dumneavoastră am dorit să contribuim la relansarea unui dialog strategic cu Rusia”, a transmis Macron într-un comunicat de presă alături de președintele leton Egils Levits, după ce a sosit, marți seara, în capitala Riga, în ultima oprire dintr-un turneu de trei zile în regiunea Baltică.