Evenimentul ZileiInternational„Macron e omul Rusiei!” Cât de mulțumit Putin de el? Riscuri pentru România

„Macron e omul Rusiei!” Cât de mulțumit Putin de el? Riscuri pentru România

„Macron e omul Rusiei!” Cât de mulțumit Putin de el? Riscuri pentru România
Observatorii ruși sunt uluiți cum opiniile lui Macron coincid cu cele ale liderului de la Kremlin.

Într-un fel de cursă politică ciudată, președintele francez Emmanuel Macron a preluat teme de la președinții Vladimir Putin și Donald Trump pentru a deveni, acuză opozanții lui, principala forță destabilizatoare din Europa și distrugătorul ordinii mondiale occidentale.

Săptămâna trecută, Macron a acordat un interviu săptămânalului britanic The Economist, șocând cu remarca: „ceea ce trăim în prezent este moartea cerebrală a NATO”.


„Tu n-ai văzut tancurile sovietice invadându-ți capitala”. Urecheală pentru Macron


Potrivit reputatului politolog Bruno Tetre, acest lucru marchează o escaladare a retoricii liderului francez, care a declarat și că „NATO va înceta să existe în cinci ani”

Mai mult, pe măsură ce NATO se pregătește pentru a 70-a aniversare , la un summit de la Londra din 3-4 decembrie, Macron și-a exprimat public îndoieli cu privire la eficacitatea asigurărilor de securitate prezentate de Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, precizând: „Nu știu ce va însemna mâine Articolul 5”.

Și mai mult, Macron și-a opus veto-ul deciziei Consiliului European de a începe negocieri de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord, întrerupând procesul de lărgire a UE care continuă de 25 de ani.

Agent al schimbărilor

Macron a subliniat necesitatea ca Europa să obțină „autonomia geopolitică” în fața unei concurențe globale sporite cu Statele Unite, China și în fața „puterii crescute a statelor autoritare din vecinătatea europeană”. Adică Rusia și Turcia.

Liderul francez dorește ca Uniunea Europeană să fie mai unificată și mai eficientă în funcționarea sa. El consideră un „proiect politic” cu „o singură suveranitate” și nu o „piață unificată a suveranităților locale” în continuă expansiune, scrie Moscow Times.

Macron are un simț puternic al schimbărilor care au loc în peisajul geopolitic global. El dorește să conducă schimbările din Europa prin „bulversarea” status quo-ului și acționând ca un „agent al schimbării” pentru a asigura leadership-ul Franței în noile condiții.


Președintele francez Macron consideră NATO în stare de “moarte cerebrală”


Pentru președintele francez, principala schimbare este întoarcerea strategică a Statelor Unite la politicile izolaționiste ale „populismului național”.
El vorbește cu o oarecare admirație despreu Trump și Putin ca lideri care apără doar interesele naționale ale țărilor din „regiunea lor”, fără a avansa o agendă globală pentru întreaga umanitate – și ar dori să facă același lucru în numele Europei.

Macron denunță și ceața din jurul Brexitului și stagnarea politică din Germania pentru a-și justifica pretenția intelectuală la conducerea Uniunii Europene.

Această revenire la „gaullism” se aplică nu numai Franței, ci întregii Uniuni Europene – dar nu este clar dacă alte țări ale UE sunt dispuse să plătească pentru asta.

Emmanuel și Vladimir

Observatorii ruși sunt șocați să constate în ce măsură punctele de vedere ale lui Macron privind securitatea europeană și ordinea mondială coincid cu cele adoptate de Putin în discursul său de la Conferința de securitate de la Munchen din februarie 2007.

Macron împărtășește multe dintre opiniile lui Putin cu privire la politica SUA în Europa și în Orientul Mijlociu. Ca și Putin, el atribuie problema migrației europene politicii americane greșite de „schimbare a regimului” în timpul „Primăverii arabe”.

Macron susține că presiunea pentru „schimbarea regimului” în timpul „Primăverii arabe” a fost împotriva voinței poporului, sursa suveranității ”. Aceasta corespunde discursului principal al Kremlinului potrivit căruia toate revoluțiile își au rădăcinile în „surse externe”.

În continuare, Macron își arată solidaritatea cu sentimentul lui Putin de a fi ofensat de acțiunile occidentale după încheierea războiului rece.


NATO: UE nu poate apăra Europa. Putin își freacă mâinile


Președintele francez a spus că NATO a fost creat pentru a contracara amenințarea reprezentată de Pactul de la Varșovia, chiar dacă a fost creat în 1949, iar acesta din urmă a luat formă doar în 1955.

El a spus că NATO continuă să ia în considerare ca principal obiectiv strategic Rusia, extinzându-se până la granițele Rusiei, lăsând această țară fără o „zonă de securitate” și „încălcând termenii acordului la care s-a ajuns în 1990 ”. El a adăugat: „Când NATO a ajuns până în Ucraina, Putin a decis să oprească această expansiune”.

Apelulul lui Macron de a consolida „autonomia strategică a Europei” și de a-și depăși dependența de securitatea SUA joacă un rol important și în interesele pe termen lung ale Rusiei.

Moscova încearcă să disocieze Europa de Statele Unite, după Războiul Rece. Acum, politicile lui Trump o fac realitate. Trump spune în esență Europei: „Trebuie să ne plătiți mai mult pentru a vă asigura siguranța, inclusiv cumpărarea a tot ceea ce este fabricat în Statele Unite”. Macron a spus că Franța nu s-a angajat în acest sens. Președintele francez încearcă să intervină dacă Washingtonul renunță în mod voluntar la rolul său de „furnizor european de securitate”.

Macron subliniază că, fără realizarea prealabilă a „suveranității militare”, Europa nu poate ajunge la suveranitate economică sau tehnologică.
De asemenea, el consideră că NATO nu joacă niciun rol în problemele cele mai importante pentru Franța: Orientul Mijlociu, amenințarea teroristă în Africa și fluxurile migratorii în Mediterana.


Băsescu face scandal la Bruxelles. Macron, un iresponsabil idiot și util pentru Putin?!


Kremlinul este însă sceptic față de Macron însuși, pe care îl consideră ca un lider care nu își poate susține cuvintele elocvente cu acțiuni.
Moscova dă dovadă de rețineri în relațiile sale cu Macron, știind că ideile sale nu vor fi susținute de alți aliați europeni, în special de Germania și țări din Europa de Est – în ciuda afirmațiilor lui Macron că el „lucrează cu Viktor Orban”.

Cancelarul german Angela Merkel a spus deja că nu subscrie la „marile generalizări” ale lui Macron cu privire la „moartea cerebrală a NATO”.

Construcțiile ideologice ale lui Putin, apreciază observatorii,  există doar pentru propagandă. Politicile sale reale sunt axate pe angajamentul Rusiei ca putere solitară.

În mintea lui Putin sa și în mintea consilierilor săi de politică externă, Rusia nu are de ales. Unul dintre citatele preferate ale președintelui rus – despre care doar aparent glumea – aparține țarului Alexandru al III-lea: „Rusia are doar doi aliați, armata și marina sa”.


Accesează: