Evenimentul Zilei > Politica > Macovei: Îi cer lui Băsescu un referendum pe 16 noiembrie pentru restrângerea imunităţii demnitarilor
Macovei: Îi cer lui Băsescu un referendum pe 16 noiembrie pentru restrângerea imunităţii demnitarilor

Macovei: Îi cer lui Băsescu un referendum pe 16 noiembrie pentru restrângerea imunităţii demnitarilor

Candidatul independent Monica Macovei a anunţat că îi trimite în scris lui Traian Băsescu solicitarea organizării unui referendum, în 16 noiembrie, concomitent cu organizarea celui ce-al doilea tur al prezidenţialelor, privind restrângerea imunităţii parlamentarilor, miniştrilor şi preşedintelui, scrie mediafax.ro.

"Ancheta DNA în cauza Microsoft, în care sunt anchetaţi 9 miniştri din 4 guverne ne arată faţa hâdă a clasei politice, ne arată că această corupţie este transpartinică, ne arată că şi atunci când îi vedem pe politicieni la televizor discutând unul cu altul, prefecându-se că se ceartă, că au opini diferite, în realitate, în spatele cortinei, toţi lucrează împreună şi toţi iau mită şi toţi fac aranjamente, toate acestea pe banii noştri. Cea mai mare parte a clasei politice a ajuns o cangrenă, care ne suge de bani, care ne minte, care ne înşeală, care ne păcăleşte. Şi până la urmă vedem că nu este nicio diferenţă între cum au acţionat oamenii din aceste partide (…) Toate se duc la bani, lucrează împreună să fure din banii noştri", a declarat, duminică, Monica Macovei, într-o conferinţă de presă.

Macovei a felicitat DNA pentru anchetă, reamintit că a creat această instituţie în 2005 şi ca preşedinte îi va asigura independenţa în continuare, "să lucreze la fel de bine până stârpim toată corupţia politică sau corupţia mare din această ţară".

Candidatul independent la prezidenţiale a subliniat că, având în vedere experienţele anterioare, când Parlamentul a respins cererile DNA în mai multe cazuri pentru ridicarea imunităţii, face un apel la Parlament şi la preşedinte "să analizeze aceste cereri ale DNA şi să dea avizul pentru cercetare".

"Dacă nu se dau aceste avize, practic, din nou mai primim nişte palme, noi, cetăţenii obişnuiţi, fiind împărţiţi în două categorii: cei care se duc când sunt chemaţi la organele de anchetă şi, dacă nu se duc sunt amendaţi, şi categoria privilegiată a demnitarilor, care nu se duc că nu vor ei şi colegii lor", a spus Macovei.

Monica Macovei a declarat că, având în vedere această realitate, îi solicită preşedintelui Traian Băsescu "să facă toate demersurile pentru organizarea unui referendum în data 16 noiembrie 2014 cu următoarea întrebare: Sunteţi de acord ca parlamentarii, miniştrii şi preşedintele României să nu beneficieze de nicio formă de imunitate, cu excepţia opiniilor politice? Iar răspunsul trebuie să fie simplu: da sau nu".

"Această solicitare pleacă şi în scris către preşedinte. Am ales această dată, 16 noiembrie 2014, pentru că sondajele arată că oricum vom avea turul II al alegerilor prezidenţiale şi costurile vor fi mult reduse pentru un astfel de scrutin", a spus Macovei, exprimându-şi speranţa ca răspunsul să fie favorabil, iar românii să fie chemaţi pe 16 noiembrie "să rezolve ei această problemă a imunităţii demnitarilor, parlamentari, miniştri, preşedinte şi să-i facă egali cu toţi ceilalţi români".

Întrebată dacă nu se poate face altceva, în condiţiile în care referendumul referitor la un Parlament cu 300 de membri nu a fost aplicat, Macovei a declarat că acest lucru arată "cât le pasă politicienilor de românii care au votat". "Nu le pasă deloc şi le încalcă demnitatea şi votul în picioare. Dar asta nu înseamnă că noi nu trebuie să continuăm să folosim mijloacele pe care le avem în Constituţie (…) Voi insista să fie aplicate amândouă", a mai spus Monica Macovei.