Evenimentul Zilei > International > Lupta împotriva TERORISMULUI îngrădește LIBERTĂȚILE
Lupta împotriva TERORISMULUI îngrădește LIBERTĂȚILE

Lupta împotriva TERORISMULUI îngrădește LIBERTĂȚILE

După atacurile din Franța, guvernul de la Paris vrea să îngrădească o serie de libertăți pe motivul întăririi „dispozitivului antiterorism”. prima măsură: să aibă acces la toate datele pasagerilor de pe cursele aeriene.

Se numește PNR (Passenger Name Record) și conține toate datele colectate de companiile aeriene despre călătorii lor, atunci când aceștia își cumpără bilet. Guvernul francez a anunțat că intrarea în posesia PNR este „o condiție indispensabilă pentru a cnoaște deplasările teroriștilor”, scrie Le Nouvel Observateur.

Datele din PNR se referă la „data călătoriei, itinerarul, informațiile care figurează pe bilet, numele agentului de voiaj la care a fost făcută rezervarea, mijlocul de plată folosit, numărul locului și datele despre bagaje”.

Autoritățile americane au deja acces la toate aceste date încă de la 11 septembrie 2001. LA fel, și Canada, Australia, Marea Britanie.

Datele personale ale pasagerilor ar urma să fie transferate autorităților judiciare naționale. Ele vor putea fi utilizate de serviciile secrete și de poliție.

Premierul francez Manuel Valls a făcut apel la Parlamentul European, care blochează această măsură la nivel comunitar, „să aprobe acest dispozitiv care este indispensabil”.

Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European a respins în aprilie 2013 cu 30 de voturi pentru și 25 împotrivă propunerea de creare a unui fișier comun al pasagerilor companiilor aeriene. Adunarea Parlamentară a decis retrimiterea propunerii la comisie, unde se află și în prezent. Cei care se opun PNR apreciază că acesta este un atac la adresa libertăților individuale, mai ales ale celei de circulație.

Fosta candidată la președinție din partea Verzilor, Eva Joly, a declarat:

„Vreau să rămânem un stat de drept, în care este nevoie de o mică suspiciune ÎNAINTE de a fi pus sub supraveghere. Datele pasagerilor sunt prima etapă a acestei supravegheri în masă. A doua etapă este înregistrarea convorbirilor și a mailurilor. A treia este posibilitatea de a avea acces direct la calculatoare.”

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: