Evenimentul Zilei > Economie > Lukoil, anchetată pentru CORUPŢIE, va face plinul mașinilor Poliției Române şi ale DNA în următorii trei ani
Lukoil, anchetată pentru CORUPŢIE, va face plinul mașinilor Poliției Române şi ale DNA în următorii trei ani

Lukoil, anchetată pentru CORUPŢIE, va face plinul mașinilor Poliției Române şi ale DNA în următorii trei ani

Lukoil România, subsidiara locală a grupului petrolier rus Lukoil, a câștigat, la finele lunii august, o licitație organizată de Poliția Română și va furniza carburanți pentru mașinile instituției în sumă de 876,7 milioane de lei (196,6 milioane de euro), fără TVA, în următorii trei ani. Aceeaşi companie, anchetată într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, livrează carburant şi pentru autoturismele DNA, într-un contract încheiat în septembrie 2015 pe patru ani.

Poliţia Română a estimat că va achiziționa 42,44 milioane de litri de motorină Euro 5 și 225,78 milioane de litri de benzină fără plumb 95 și 98, potrivit Profit.ro. Contractul a fost estimat la 1,298 miliarde de lei, fără TVA, conform anunțului de participare. La licitație au mai depus oferte Rompetrol Downstream și OMV Petrom  Marketing.

Anterior, furnizorul de carburanți al Poliției Române a fost tot Lukoil România, care a câștigat o licitație în august 2014, valoarea contractului ridicându-se la 520,8 milioane de lei, fără TVA.

Prejudicii uriaşe la buget, potrivit procurorilor

Compania Lukoil este cea care livrează carburantul necesar şi pentru autoturismele DNA, după ce în septembrie 2015 a câştigat un contract în acest sens pe următorii patru ani, în valoare de 5,6 milioane lei. În mod ironic, Lukoil este cercetată de către procurorii Parchetului General sub suspiciunea de evaziune fiscală. DNA a precizat atunci că, prin lege, acesta nu este un criteriu pentru eliminarea unei companii de la o licitație publică.

Lukoil se află, în prezent, sub investigația procurorilor Parchetului General, sub acuzații de evaziune fiscală. 
În ziua în care s-a aflat că Lukoil va furniza carburantul auto pentru DNA, sechestrul pus pe conturile companiei a fost redus la jumătate. Decizia a fost luată de un complet de judecători de la Tribunalul Prahova. 

Procurii de la Curtea de Apel Ploieşti spun că schema fraudării Petrotel Lukoil şi a bugetului românesc de stat cuprinde societăţi din corporaţia internaţională Lukoil, firme moldoveneşti şi societăţi cu sedii în paradisuri fiscale.
Anchetatorii susţin că între 2008 şi 2014, S.C.Petrotel Lukoil S.A. a făcut plăți externe de peste 15 miliarde de euro. În acelaşi timp, a avut încasări din străinătate de peste 11 miliarde. Ar exista o diferenţă de peste 4 miliarde de euro, care ar reprezenta un prim semn că firma ar fi încercat să transfere profitul în străinătate.