Cotidianul „L’Equipe” a anunțat lista celor 30 de fotbaliști care se află în cursa pentru câștigarea prestigiosului trofeu „Balonul de Aur”.

Ronaldo și Messi, favoriți ca de obicei

Câștigătorul va fi anunțat în cadrul unei gale organizate la data de 2 decembrie, iar marii favoriți sunt Cristiano Ronaldo și Lionel Messi. Până acum, fiecare dintre cei doi jucători a câștigat de câte cinci ori trofeul. În acest an, portughezul, aflat la a 16-a nominalizare consecutivă din carieră, a cucerit titlul intern cu Juventus, în Italia, argentinainul a devenit campionul Spaniei cu FC Barcelona.

Ronaldo și Messi au pus monopol pe „Balonul de Aur” timp de un deceniu. Anul trecut, distincția a ajuns la Luka Modrici, mijlocașul lui Real Madrid, care a ajuns în finala Cupei Mondiale cu naționala Croației.

N-a mai prins nici măcar Top 30

Contestat din multe direcții, Modrici n-a mai reușit să ajungă în acest an pe lista celor 30 de finaliști.
Acolo unde se regăsesc nu-me grele ale fotbalului actual: Mohamed Salah (Liverpool), Eden Hazard (Chelsea / Real Madrid, Kevin De Bruyne (Manchester City), Virgil van Dijk (FC Liverpool), Robert Lewandowski (Bayern Munchen), Kylian Mbappé (PSG), Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal Londra), Sadio Mané (FC Liverpool) Raheem Sterling (Manchester City), Karim Benzema (Real Madrid sau Kun Aguero (Manchester City).

Modrici n-a mai strălucit la Real Madrid și a făcut parte din angrenajul unei echipe care a dezamăgit crunt în utlimul an și n-a putut fi resuscitată nici de revenirea lui Zinedine Zidane. E drept, mijlocașul croat a fost măcinat și de accidentări în ultima perioadă.

Van Dijk are atuul câștigării Ligii Campionilor

Conform multor specialiști, unul dintre favoriții la câștigarea „Balonului de Aur” este olandezul Virgil van Dijk. Fundașul central a câștigat Liga Campionilor cu Liverpool și este considerat unul dintre cei mai importanți apărători ai fotbalului actual.

În gala decernării „Balonului de Aur” se vor acorda și alte distincții importante. Trofeul „Kopa”, pentru care luptă cei mai tineri jucători – la această ediție favoriți sunt Joao Felix (Atletico Madrid) și Matthijs de Ligt, (Juventus Torino), Trofeul „Yashin”, pentru cel mai bun portar (favorit – Alisson de la Liverpool) și „Balonul de Aur” pentru fotbalul feminin.

În luna septembrie, în cadrul galei FIFA, Lionel Messi a primit premiul pentru cel mai bun jucător al lumii în 2019, cu 46 de puncte. După argentinian s-a clasat Van Dijk (38) și Ronaldo (36).