Ludovic Orban şi-a prezentat ieri moţiunea, adică ideile pe baza cărora ar conduce PNL, dacă trece de votul de pe 17 iunie. „Deci primarii pe primul rând” a sunat un ordin scurt care a aranjat echipa la apariţia Orban care s–a băgat cuminte între şefimea locală. Mircea Hava de la Alba Iulia, primar din anii 90, Gheorghe Falcă pedist cu ştate vechi, primar şi el de 12 ani, Ilie Bolojan, şeful de la Oradea, Iulian Dumitrescu fost şef la Călăraşi certat cu Răducu Filipescu şi ajuns şef la Prahova şi tinerii mai în spate, cu capetele iţite.  „Greii fac zid în jurul lui Ludovic, nimeni nu mişcă în front” comenta mândru unul dintre susţinătorii candidatului. La care o voce mai hâtră completează „nici nu se mai vede Ludovic, de zid”.

Ludovic Orban a avut un discurs de activist de partid care să dea satisfacţie baroneţilor locali strânşi în jurul său şi care îşi umflau piepturile mai tare decât candidatul însuşi. 

Ludovic Orban „liberal până în măduva oaselor”, fără Iohannis

Nu-mi place să vorbesc despre mine, dar simt nevoia să vă spun câteva cuvinte. Sunt un om credincios, îmi iubesc familia, îmi iubesc ţara, sunt un liberal până în măduva oaselor„  a început Ludovic Orban. Şi a continuat pe acelaşi ton mobilizator promiţând PNL că „va caştiga toate alegerile de acum încolo” şi amintind dulce liberalilor că „partidul se întemeiază pe o bază umană remarcabilă”. Fostul ministru al Transporturilor şi-a ţinut tot discursul fără să puncteze ceva concret, decât un ton general de mobilizare a liberalilor şi fără niciun cuvânt despre Klaus Iohannispe care liberalii se bazează să câştige alegerile prezidenţiale. Sesizând lipsa trimiterilor la Iohannis, Bolojan a completat el în trecere, câteva cuvinte despre PNL şi şeful statului.

PNL lui Orban cu baronii la Putere  

Orban a declarat că are susţinerea a 27 de filiale, deşi a simţit nevoia să adauge că niciodată nu a fost foarte comfortabil cu  contabilitatea filialelor, un răspuns care l-a făcut pe Mircea Hava să ridice din sprâncene. De atlfel, parte din şefimea din vechea conducere a Alinei Gorghiu, despre care Orban spunea „că unde nu este cap este vai de picioare” s-a regrupat acum în jurul lui Orban şi priveşte candidatura lui ca pe biletul spre reînoirea funcţiilor de conducere, deşi cea mai mare parte a organizaţiilor locale negociază „la două capete” şi cu Buşoi.

La prezentarea de ieri a moţiunii, imaginea era că după negocierile locale Ludovic Orban a ajuns prins între diverse grupari de lideri locali care urmăresc doar consolidarea propriei poziţii. Fostul ministru al Transporturilor a uitat când reproşa paraşutarea parlamentarilor de la centru, la evenimentul de ieri, majoritatea parlamentarilor din spatele lui Orban fuseseră impuşi de centru în teritoriu. Mai important însă, cu Ludovic Orban, raportarea la Klaus Iohannis pare o bagatelă, când nu este uitată total cum s-a şi întâmplat chiar în discursul lui.