Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Ludovic Orban – Președinte! Ce părere are Klaus Iohannis
Ludovic Orban – Președinte! Ce părere are Klaus Iohannis

Ludovic Orban – Președinte! Ce părere are Klaus Iohannis

Ludovic Orban se pregătește să candideze la președinția României. Nu a anunțat-o personal, dar am primit primul semnal în acest sens.

Un sondaj difuzat zilele trecute de către multă lume dădea un răspuns la o întrebare pe care mulți români încă nu și-au pus-o. Dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidențiale, cu cine ați vota? Răspunsurile erau destul previzibile, dar interesante erau personajele luate în calcul. Iată rezultatele:

Ludovic Orban – 22.14%
Marcel Ciolacu – 20.29%
George Simion – 14.27%
Dan Barna – 12.04%
Dacian Cioloș – 8.25%

Uitându-mă pe lista de persoane propuse românilor mi-a devenit clar că acest sondaj este făcut pentru Ludovic Orban. Ale cărui ambiții prezidențiale nu-mi sunt străine, în principal din relatările liberalilor. Iar Ludovic Orban nu și-a ascuns niciodată intenția de a candida la președinția României în 2024. Simte că este un moment bun pentru el. Și poate că are dreptate…

Lista de prezidențiabili este una formală,

dintre cei prezentați, fiind posibilă o candidatură doar în cazul lui Dacian Cioloș. Deci este o întrebare care trebuie să ne obișnuiască cu o idee, mai mult decât să ne ofere răspunsuri. 

Alegerile prezidențiale sunt încă departe, Klaus Iohannis mai are încă trei ani și jumătate din al doilea mandat de președinte al României, dar una din lecțiile pe care am învățat-o lucrând și fiind apropiat de Traian Băsescu este că fiecare zi care trece înseamnă o crăpătură în autoritatea prezidențială. Sau cum spuneam în armată: AMR (Au Mai Rămas) 3 ani și jumătate.

Modul în care este desenată arhitectura instituțională a statului român face ca președintele României să fie un personaj investit cu foarte multă putere simbolică și foarte puține pârghii reale. De aceea pe măsura trecerii timpului, a greșelilor acumulate și a ambițiilor celor de sub el, Președintele devine din ce în ce mai mult o țintă în care toți încep să arunce săgeți și foarte puțini mai sar să-l apere. Nemaiavând ca argument autoritatea morală dată de milioane de români care l-au votat și Klaus Iohannis va trece prin acest proces. De fapt, de la data acestui sondaj pentru Klaus Ionannis a început numărătoarea inversă. Care este mult mai scurtă decât cei trei ani și jumătate.

Este Ludovic Orban candidatul lui Klaus Iohannis?

Nu cred, dar s-ar putea ca președintele României să nu aibă încotro. Pentru că, așa cum am mai spus, Ludovic Orban este un politician experimentat, calculat și care a înțeles că arta compromisului este cheia reușitei în politică. După ce a a ocupat poziția de președinte al Camerei Deputaților cu prețul unor cedări majore, încet, dar sigur, și-a securizat realegerea în fruntea PNL, varianta Florin Cîțu (preferată de Klaus Iohannis) neavând un sprijin real în partid. Pas cu pas, cum ar spune Iohannis, Ludovic Orban devine singura variantă posibilă a liberalilor.

Poate câștiga Ludovic Orban?

Este cam devreme de spus, viața politică fiind marcată de evoluția imprevizibilă a pandemiei, dar s-ar putea ca să aibă norocul unui contra-candidat tip Viorica Dăncilă, numai bună de bătut la scor. Ce-i trebuie pentru asta? Puțin noroc, sprijinul instituțiilor de forță și al liberalilor marcanți de tip Rareș Bogdan (cu un discurs conservator și îndreptat spre valorile naționale, exact ce-i lipsește lui LO), Emil Boc și Vasile Blaga (reprezentanții fostului PD, fără de care va lua tradiționalul scor de 10-12 la sută). Și cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, Klaus Iohannis…

Publicat in categoriile: EVZ Special, Opinii, Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: