Evenimentul Zilei > Politica > Ludovic Orban, despre înzestrarea Armatei: „Aş vrea să nu mai primim mazăre…”
Ludovic Orban, despre înzestrarea Armatei: „Aş vrea să nu mai primim mazăre…”

Ludovic Orban, despre înzestrarea Armatei: „Aş vrea să nu mai primim mazăre…”

Ludovic Orban spune că Guvernul doreşte ca pe fiecare program de înzestrare a Armatei să existe unul de offset.

El a subliniat că offset-ul este un instrument care va fi folosit pentru a putea susţine dezvoltarea industriei de apărare din România.

Astăzi am prevăzut în program o întâlnire la Ministerul Apărării cu echipa de la MApN şi cu echipa de la Ministerul Economiei. Evident, căutăm să găsim cele mai bune soluţii, astfel încât Programul de înzestrare a Armatei să se reflecte favorabil şi pentru industria de apărare românească şi să identificăm posibile comenzi pe care le poate Armata către fabricile din cadrul industriei de apărare din România, astfel încât să susţină activitatea acestor companii”, a declarat Orban.

Despre legea offset şi dacă va fi modificată

„Aş vrea să nu mai primim mazăre sau alte forme de offset”, a declarat Orban continuând:  „Noi am vrea ca pe fiecare program de înzestrare să existe un program de offset, de exemplu cum este programul privitor la corvete, care presupune în schimb, practic, modernizarea fregatelor. Noi am vrea să existe la fiecare program un contract, de exemplu cazul contractului cu Iveco pentru camioane, o parte din procesul de producere al camioanelor să fie realizat în România. Să integrăm în producţia internă, cu agenţi economici din România, o parte din produsele, subansamblele, componente, piese de componente pentru realizarea acestor utilaje sau achiziţii”, a mai spus premierul în conferinţa de presă.

Ce este Offset-ul

Offset-ul este o procedură utilizată în domeniul militar și impune, ca o condiție contractuală, participarea agenților economici români la realizarea de echipamente, tehnică, tehnologie, materiale și produse ce fac obiectul unui contract de achiziție sau la prestarea de servicii care contribuie la implementarea și exploatarea în bune condiții a echipamentelor și produselor achiziționate.

„Este clar că offset-ul  eun instrument pe care-l vom folosi pentru transfer de tehnologie şi pentru a putea susţine dezvoltarea industriei de apărare din România”, a concluzionat Orban, potrivit Agerpres.