Evenimentul Zilei > Politica > Ludovic Orban, acuzații grave! Mulți nu vor să se finalizeze aceste anchete
Ludovic Orban, acuzații grave! Mulți nu vor să se finalizeze aceste anchete

Ludovic Orban, acuzații grave! Mulți nu vor să se finalizeze aceste anchete

Două anchete care au destabilizat viața românilor sunt, încă, nefinalizate. Premierul Ludovic Orban susține că sunt mulți care nu vor să fie finalizate dosarele „Colectiv” și „10 august”

Sunt mulți cei care nu vor să definitiveze cele două anchete legate de „Colectiv” și „10 august 2018”, susține premierul Ludovic Orban. Mai mult, primul ministru aduce acuzații grave și declară că motivul pentru care aceste anchete nu se vrea a fi finalizate este „să nu fie identificați vinovații, să nu fie pedepsiți cei care au fost vinovați și, probabil, găsesc aliați acești responsabili prin Parchete sau în cadrul procedurilor care se desfășoară în instanțele de judecată”.

Premierul Ludovic Orban făcut aceste afirmații într-un interviu acordat pentru Europa Liberă.

Primul ministru a spus că este nemulțumit de ritmul în care se desfășoară cele două anchete în dosarele „Colectiv” și „10 august 2018”, în care forțele de ordine au reprimat brutal o manifestație din Piața Victoriei.

Întrebat de ce trenează atât de mult aceste anchete, Ludovic Orban a răspuns:

„Mă întrebați pe mine? Pentru că sunt mulți cei care nu vor să se realizeze aceste anchete, să nu fie identificați vinovații, să nu fie pedepsiți cei care au fost vinovați și, probabil, găsesc aliați acești responsabili prin Parchete sau în cadrul procedurilor care se desfășoară în instanțele de judecată”.

Referitor la „Dosarul 10 august”, premierul a precizat:

„Nici măcar nu a fost finalizată instrumentarea dosarelor. Să ne aducem aminte că după ce inițial ancheta a început la Parchetul Militar, în mod suspect ancheta a fost preluată de DIICOT, repartizată unor procurori DIICOT, care nu de curând doreau să claseze dosarul. Din fericire, această decizie a fost invalidată și dosarul a revenit la Parchetul General, unde aștept să fie tratat cu profesionalism și cu mobilizare maximă pentru a putea fi identificați vinovații și pentru a putea fi pedepsiți vinovații”, a preacizat Orban.

Ludovic Orban îl consideră pe colonelul Paraschiv, supranumit Fantoma Albă de la 10 august, „ca unul dintre posibilii responsabili”.

Ludovic Orban: „​Până la urmă se va face dreptate.”

Vineri s-au împlinit cinci ani de la tragedia produsă în Clubul „Colectiv”, în urma căreia 64 de oameni au murit, iar 146 au fost răniți.

Premierul a fost întrebat de jurnaliștii de la Europa Liberă: Cum ați perceput dumneavoastră acțiunea colonelului Paraschiv, „fantoma albă” de la 10 august?

Ludovic Orban a răspuns:

„​Am participat la manifestările de a doua zi, am luat atitudine publică. M-am manifestat în toată această perioadă în favoarea identificării celor vinovați, a celor care au dat ordinele, despre asta e vorba, nu jandarmul de rând care a pus în practică niște ordine este principalul vinovat, ci cei care au pus la cale întregul scenariu care a creat o falsă legitimitate pentru intervenția în forță împotriva unei manifestații pașnice. Sigur că până în momentul de față nu e terminată cercetarea penală, nu e trimis în instanță vreun dosar în privința vreunui conducător, dar am convingerea că acest lucru se va întâmpla.”.

Europa Liberă: Unii critici ar putea spune că s-a ajuns la o înțelegere la nivelul Ministerului de Interne, unii au fost pensionați, unii au fost mutați în alte posturi.

Ludovic Orban: „​Nu există nici o înțelegere. Ministerul de Interne, așa cum am promis, a desecretizat toate înregistrările care au fost făcute și le-a predat către Parchet.”.

Europa Liberă: Nu ați răspuns cum l-ați perceput pe colonelul Paraschiv, „fantoma albă” de la 10 august.

Ludovic Orban: „​Ca unul dintre posibilii responsabili. Nu avea ce să caute acolo și prezența lui trebuie explicată și trebuie explicată prin cercetarea penală.”.

Europa Liberă: Carmen Dan?

Ludovic Orban: „​Toți cei care au fost implicați în lanțul de comandă și existe destule elemente pentru identificarea celor responsabili și li se poate stabili vinovăția.”.

Europa Liberă: De ce trenează atât de mult aceste anchete, vorbim despre Colectiv, 10 august? Societatea așteaptă ca aceste lucruri să fie clarificate mult mai repede decât se întâmplă.

Ludovic Orban: „​Mă întrebați pe mine? Pentru că sunt mulți cei care nu vor să se realizeze aceste anchete, să nu fie identificați vinovații, să nu fie pedepsiți cei care au fost vinovați și, probabil, găsesc aliați acești responsabili prin parchete sau în cadrul procedurilor care se desfășoară în instanțele de judecată.”.

Europa Liberă: Există o complicitate în aceste instituții?

Ludovic Orban: „​Nu aș putea să spun că e complicitate, dar e evident că lucrurile nu se mișcă în ritmul în care ar trebui să se miște.”.

 


Colectiv: 5 ani de la cea mai mare tragedie din istoria postdecembristă

Ludovic Orban, despre Dosarul 10 august: „Românii încă nu au aflat adevărul”

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.