Evenimentul Zilei > Politica > Lucian Șova și Ministerul Transporturilor, pe final de mandat. „Vrea să-i treacă autostrada prin fața casei”
Lucian Șova și Ministerul Transporturilor, pe final de mandat. „Vrea să-i treacă autostrada prin fața casei”

Lucian Șova și Ministerul Transporturilor, pe final de mandat. „Vrea să-i treacă autostrada prin fața casei”

Ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Șova, a declarat, zilele trecute, că studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru autostrada Bacău – Brașov va fi depus la ANAP pentru a fi scos la licitație. Demisionarul susține că se va merge în paralel și cu Autostrada A8, pentru că „nu există concurență între ele din punct de vedere politic”.

 

Secretarul Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deptaţilor, liberalul Marius Bodea, a transmis că ministrul Transporturilor „aruncă „petarda” autostrăzii Bacău-Braşov din ambiţie, „ca să-i treacă autostrada prin faţa casei lui”, și că autostrada Iaşi-Târgu Mureş este mai importantă. Liberalul susţine că „potentaţii PSD din Bacău”, de unde vine și Șova, au cumpărat terenuri pe traseul viitoarei autostrăzi în perspectiva exproprierilor şi implicit a despăgubirilor.

 

„Autostrada Bacău-Braşov ar costa trei miliarde de euro, bani pe care oricum nu-i avem. Pentru Iaşi-Târgu Mureş există bani europeni, adică o poţi face gratis, în timp ce Bacău-Braşov ar fi din banii noştri. Când tu nici autostrada Iaşi-Târgu Mureş nu poţi s-o faci şi tot muţi nişte hârtii de zece ani dintr-o parte în alta, n-are sens să vii să arunci alte petarde”, a declarat Bodea.

 

Deputatul dă de înțeles că transportul mărfurilor este mai important decât plimbatul călătorilor.

„Suceava şi Botoşaniul ar fi judeţe izolate. Al doilea mare producător de confecţii din ţară care face exporturi este din Botoşani. Zilnic, de la această firmă, 17 tiruri pleacă de la Botoşani către Europa. Dacă ar putea trimite marfa mai uşor, ar mări producţia. Traseul autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş a fost gândit la o distanţă egală de toate municipiile din nord-estul României, adică la 80 de kilometri de intrarea pe autostradă. De asta face sens autostrada, nu este un moft”, transmite deputatul liberal.

 

Bodea spune că Şova a adus în discuție din ambiţie autostrada Bacău-Braşov, pentru că „vrea să-i treacă autostrada prin faţa casei, întrucât e băcăuan”.

Lucian Șova a fost remaniat de la Transporturi, dar președintele Klaus Iohannis nu a semnat decretul de eliberare din funcție. Mai apoi, Șova a demisionat, însă șeful statului tot nu a luat o decizie.