Evenimentul Zilei > Politica > Lucian Bode îi critică pe polițiști și jandarmi. „E de neconceput”
Lucian Bode îi critică pe polițiști și jandarmi. „E de neconceput”

Lucian Bode îi critică pe polițiști și jandarmi. „E de neconceput”

După scandalul de miercuri, de la Cotroceni, ministrul Lucian Bode a atras atenția că e grav ca două instituții fundamentale ale statului român să intre într-un astfel de conflict. Demnitarul din fruntea MAI a invitat la dialog.

Lucian Bode îi critică pe polițiști și jandarmi! După protestul de miercuri de la Cotroceni, când reprezentanții sindicatelor din MAI s-au îmbrâncit violent cu jandarmii, ministrul Lucian Bode a făcut precizări. Demnitarul a fost invitat joi în studioul Antenei 3, unde a atras atenția că e grav că două instituții fundamentale ale statului român au intrat în conflict.

„Am cerut un raport, imaginile nu sunt de conceput. Să vezi reprezentanți ai polițiștilor îmbrâncindu-se cu jandarmii. În primul rând, am fost și voi rămâne un om al dialogului. Nu am apucat să stau 3 în MAI și m-am trezit cu toate federațiile și confederațiile la ușă. Dialogul este soluția pentru revendicările pe care sindicatele le au.

„Să nu pună semnul egal între Poliția Română și astfel de comportamente de ultras

Când treci peste anumite limite, de la a protesta civilizat ajungi ca un lider sau doi reprezentați ai polițiștilor să îndemne la nerespectarea legii, să se îmbrâncească cu jandarmii, nu pot să accept. Le transmit foarte clar acestor lideri: să nu pună semnul egal între poliția română și astfel de comportamente, de lider de galerie, de ultras.

Este nepermis să punem două instituții fundamentale ale statului român, Poliția și Jandarmeria, în astfel de situații. Jandarmeria și-a făcut datoria, a respectat legea, nu i-au bruscat. Parcă eram la un meci de fotbal, unde eram? Eram la Poarta Palatulului Cotroceni! Niciodată nu voi fi de acord ca instituții fundamentale să fie târâte în astfel de dispute. Ați văzut titlurile, Poliția cu Jandarmeria se confruntă la Palatul Cotroceni. Au fost 100-150, doar 10, 15 au fost polițiști. Restul au fost de la alte sindicate, penitenciare etc.

Nu duceți instituții fundamentale, cum este Poliția, în astfel de dispute”

Nu duceți instituții fundamentale, cum este Poliția, în astfel de dispute. Am văzut ieșirea foarte corectă a Jandarmeriei, am văzut pentru ce au aplicat acele sancțiuni contravenționale pentru 10 mii de ei. Ce s-ar întâmpla dacă un polițist de la circulație n-ar opri un jandarm care încalcă legea?, a declarat oficialul.

JAndarmii au aplicat amenzi totale în valoare de 10.000 lei la protestul de miercuri. Liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a declarat miercuri seară, la România TV, că polițiștii aflați la protest nu au avut revendicări salariale, ci au pledat într-un mod pașnic pentru respectarea unei legi echidistante a salarizării. Andreica consideră că bonusurile uriașe acordate unor șefi din MAI sunt revoltătoare.