Evenimentul Zilei > Sport > Lucescu, aproape campion în Ucraina. Dinamo Kiev, victorioasă în derby-ul cu Şahtior Doneţk
Lucescu, aproape campion în Ucraina. Dinamo Kiev, victorioasă în derby-ul cu Şahtior Doneţk

Lucescu, aproape campion în Ucraina. Dinamo Kiev, victorioasă în derby-ul cu Şahtior Doneţk

Formaţia pregătită de Mircea Lucescu, Dinamo Kiev, are titlul ca şi asigurat. Alb - albaştrii s-au impus ieri, în marele derby cu Şahtior Doneţk, cu scorul de 1 - 0, iar elevii lui „Il Luce” şi-au mărit avantajul din fruntea clasamentului la zece puncte.

Mircea Lucescu e tot mai aproape de cucrerirea unui nou trofeu în Ucraina. Instalat, cu scandal, în vara trecută, la cârma grupării patronate de Ihor Surkis, veteranul român în vârstă de 75 de ani a obţinut un mare succes, chiar în faţa fostei sale echipe, Şahtior Doneţk, pe care a pregătit-o mai mult de un deceniu.

La capătul unei partide anoste şi fără prea multe ocazii de gol, trupa lui „Il Luce” a câştigat la limită, diferenţa fiind făcută doar de reuşita sud – americanului Carlos De Pena, care a punctat din lovitură de pedeapsă, în minutul 34.

Mulţumit de rezultatul final afişat de tabela de marcaj a stadionului „Olimpiyskiy”, Lucescu răsuflă uşurat. Dinamo a mărit diferenţa de puncte faţă de „minerii” din Doneţk şi mai are nevoie de doar o singură victorie în ultimele patru etape pentru a deveni campioană şi din punct de vedere matematic.

Defensiva a făcut diferenţa

Chiar dacă a recunoscut că pe teren lupta a fost una foarte strânsă, Lucescu senior spune că organizarea defensivă a echipei sale a jucat un rol cheie în acest succes. „Il Luce” e încântat de modul în care elevii săi au stat aşezaţi pe gazon şi au blocat toate spaţiile de pătrundere ale oamenilor din atac ai portocaliilor.

„Dacă ar fi câştigat, Şahtior ne-ar fi făcut viaţa grea pe acest final de sezon. Din punct de vedere tactic, jocul a fost foarte echilibrat, nu s-a văzut nicio diferenţă. Noi ne-am aşezat foarte bine în apărare, am blocat toate zonele, iar Şahtior nu a avut nicio ocazie” a declarat, entuziasmat, Lucescu.

„Il Luce” a sacrificat spectacolul

„Il Luce” îşi cere scuze de la fanii ucrainieni pentru fotbalul mai puţin spectaculos etalat în acest derby, însă afirmă că a fost nevoie să sacrifice acest aspect pentru a închide spaţiile din apărare şi a nu le oferi culoare rapizilor atacanţi ai lui Şahtior.

„Nu a fost deloc un joc spectaculos, dar aşe se întâmplă atunci când în joc este soarta unui titlu naţional. Pentru a câştiga un campionat, ai nevoie de o organizare defensivă impecabilă. Victoria cu Şahtior este una extrem de importantă” a conchis tehnicianul de 75 de ani.