Începând cu data de 1 ianuarie 2020, un număr de 289 de mineri de la exploatările de cărbune Paroşeni şi Uricani  își vor pierde locurile de muncă.

Aceștia au intrat în preaviz de încetare a relaţiilor de muncă, contractul lor de muncă încheiat cu Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) urmând să expire pe 30 decembrie, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului ‘Huilă’, Laszlo Domokos.

Cei mai mulți mineri, și anume 129 de angajați, vor pleca de la mină Uricani.

„De la mina Paroşeni vor pleca 141 de mineri, iar de la Uricani, 129 de angajaţi. Lor li se adaugă 19 oameni din personalul tehnico-administrativ”, a precizat liderul sindical. Angajații disponibilizați vor beneficia de venituri de completare şi de vechime în muncă pentru maxim 24 de luni, o parte dintre cei care pleacă având deja de vârsta de pensionare.Începând cu data de 1 ianuarie 2020, cele două exploatări de cărbune din Valea Jiului vor întra într-o nouă etapă a procesului de închidere şi ecologizare.Acest lucru înseamnă că se vor încheia  toate activităţile din subteran, vor fi oprite ventilatoarele de aeraj, coliviile (lifturile) de acces în subteran şi se vor închide digurile de izolare de pe galerii, astfel încât să nu mai poată circula aerul. La suprafața minelor, vor începe lucrările de demolare a construcţiilor existente şi cele de ecologizare a terenurilor rămase libere, operaţiunile urmând  să se încheie până la sfârşitul anului 2020.