Mulți avocați susțin că organizarea ceremoniei într-o locație legată de președinția turcă semnalează lipsa de separare a puterilor în stat.

Independența puterii judecătorești din Turcia a fost subiectul unor dezbateri fierbinți în ultimii ani, mai ales după perioada de represiune, inclusiv la adresa sistemului judiciar și a altor organe de stat, în urma încercării de lovitură de stat din iulie 2016 și după ce țara a trecut la un sistem prezidențial executiv, în iunie anul trecut.

Uniunea Europeană este de părere că independența judiciară a Turciei și principiul separării puterilor în stat au fost erodate începând cu anul 2014, iar judecătorii și procurorii au făcut obiectul unor presiuni politice din ce în ce mai mari.

Președintele Recep Tayyip Erdogan și partidul său AK au declarat, în repetate rânduri, că sistemul judiciar este independent și că ia decizii în mod autonom.

Cel puțin 42 de barouri, inclusiv din Istanbul și din capitala Ankara, au declarat că nu vor participa la evenimentul care este programat să se desfășoare pe data de  2 septembrie, deoarece consideră că ceremonia ar trebui să aibă loc în clădirea Curții Supreme, nu la palatul prezidențial.

Ceremonia este organizată de instanța superioară de apel din Turcia, Curtea de Casație, la începutul fiecărui an judiciar la Centrul Cultural al Președinției din capitala Ankara.

Mehmet Durakoglu, președintele Baroului din Istanbul, a declarat că sistemul prezidențial executiv dăunează separației puterilor în stat.

„Într-o perioadă în care discuțiile [despre separarea puterilor] se desfășoară cu cea mai mare intensitate… alegerea locației pentru ceremonia de deschidere nu este o chestiune simplă”, susține acesta într-o scrisoare deschisă postată pe site-ul asociației sale.

„Alegerea locului de desfășurare este extrem de importantă prin faptul că afirmă poziția… Curții de Casație în cadrul acestor discuții.”