Șeful PNL a solicitat pe această cale majorității parlamentare să ceară asistenţă experţilor Comisiei de la Veneţia şi celor din Comisia Europeană cu privire la modificarea legilor Justiţiei şi a Codurilor penale.

„După toate informaţiile pe care le avem, raportul privind MCV va fi un raport extrem de critic. Solicităm din nou majorităţii guvernamentale să aprobe solicitarea formulată de PNL şi să ia decizia în conducerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, să solicite asistenţa experţilor Comisiei de la Veneţia şi asistenţa experţilor Comisiei Europene în procesul de modificare a Codului Penal, a Codului de Procedură Penală şi de asemenea ale celor trei legi ale justiţiei şi să transpună în practică toate recomandările Comisiei de la Veneţia şi punctele de vedere exprimate de la nivelul partenerilor noştri internaţionali”, a declarat Orban, potrivit Agerpres.ro. 

Șeful PNL a mai subliniat că refuzul de a cere asistență ar putea duce la afectarea gravă a intereselor României, „existând un risc foarte mare ca România şi cetăţenii români să aibă de suferit de pe urma deciziilor şi acţiunilor nedemocratice, anti-europene pe care le iau şi le fac membrii coaliţiei majoritare, în special domnul Dragnea şi cu domnul Tăriceanu”.

Orban a mai spus că partidul pe care îl conduce va adopta luni o decizie în cadrul Biroului Executiv cu privire la rezoluția pe statul de drept, care urmează să fie adoptată marţi de Parlamentul European.

„Readuc aminte că poziţia noastră iniţială a fost aceea de a considera inoportună iniţierea unei rezoluţii referitoare la România, care să ducă la sancţiuni care să afecteze românii. Din păcate, nici măcar existând acest avertisment şi această perspectivă îngrijorătoare pentru România, ca Parlamentul European să adopte o rezoluţie, autorităţile din România, Guvernul, nu au dat nici cel mai mic semnal de dorinţă de cooperare loială sau de intenţie de a ţine cont în vreun fel de poziţiile oficiale exprimate de liderii europeni, de instituţiile europene, de Comisia de la Veneţia, de Grupul Statelor Anticorupţie şi de toţi ceilalţi parteneri ai noştri", a adăugat Ludovic Orban.