Evenimentul Zilei > International > Lovitură de grație pentru China. Epidemia de pestă porcină africană a fost depistată pentru prima dată la Beijing
Lovitură de grație pentru China. Epidemia de pestă porcină africană a fost depistată pentru prima dată la Beijing

Lovitură de grație pentru China. Epidemia de pestă porcină africană a fost depistată pentru prima dată la Beijing

Ministerul Agriculturii din China a confirmat vineri primele cazuri de pestă porcină africană la Beijing, în timp ce boala continuă să se răspândească în întreaga țară.

Pesta porcină a fost descoperită în două ferme din regiunea Fangshan, la sud-vest de Beijing, unde au murit 86 din peste 1.700 de porci, se afirmă într-o declarație dată de minister.
De atunci, o echipă specială a închis fermele pentru sacrificare și dezinfectare, iar porcii vii și produsele din carne de porc nu pot fi exportate din această zonă, conform legii.
Într-o altă declarație, oficiali din cadrul ministerului au afirmat că peste 600.000 de porci au fost sacrificați după ce pesta porcină africană a fost detectată pentru prima oară în luna august. China este cel mai mare consumator și producător de carne de porc din lume.
Epidemia a apărut în provincia Liaoning din nord-estul țării, de unde s-a răspândit în 20 de provincii, existând 73 de cazuri raportate oficial.
Ministerul s-a mai referit și la cauzele răspândirii acestei boli, precum metodele de lucru înapoiate din fermele din China, lipsa igienei și nevoia de a transporta animalele pe distanțe lungi, pentru a le vinde.
La începutul lunii septembrie a acestui an, mass-media controlate de guvern au afirmat că pesta porcină africană a fost descoperită în doar cinci provincii, Ministerul Agriculturii afirmând că situația era "în general sub control".
Totuși, epidemia s-a deplasat constant spre sud, în zonele tradiționale producătoare de carne de porc, în pofida eforturilor autorităților de a o opri, inclusiv prin sacrificarea a peste jumătate de milion de animale și interzicerea transportului de porci vii în zonele afectate.
Pesta porcină a provocat deja o creștere a prețurilor la carnea de porc în China și a alimentat temerile legate de un posibil impact major asupra celui mai mare producător de carne de porc din lume.