Londra, sub asediul al-Qaida

Londra, sub asediul al-Qaida

Patru teroristi au fost condamnati la inchisoare pe viata, dar Marea Britanie primeste noi amenintari de la Ayman al-Zawahiri.

Cei patru extremisti musulmani gasiti vinovati pentru atentatele esuate care au vizat Londra la 21 iulie 2005 au fost condamnati la inchisoare pe viata de justitia britanica.

Instanta s-a declarat convinsa de faptul ca acuzatii intentionau sa organizeze atacuri similare celor din 7 iulie, acelasi an, cand 52 de persoane au fost ucise. Sentinta vine intr-o perioada tensionata, la o saptamana si jumatate de la o alta serie de atentate care au vizat orasele Londra si Glasgow.

Un bun moment pentru iesirea la rampa a sefilor organizatiei teroriste al-Qaida, care au amenintat Marea Britanie cu noi atacuri.    

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel putin 40 de ani dupa gratii

Muktar Said Ibrahim, Yassin Hassan Omar, Ramzi Mohammed si Hussain Osman au fost condamnati inca de luni pentru conspiratie in vederea savarsirii de crime.

Cei patru, care participasera in trecut la tabere teroriste de antrenament, intentionau sa detoneze explozibili puternici in trei metrouri si un autobuz din capitala britanica. Sentinta data ieri inseamna, conform legislatiei britanice, ca cei patru vor executa cel putin 40 de ani de detentie.

Desi condamnatii au sustinut ca tentativele lor au fost o farsa menita sa reprezinte un protest fata de implicarea Marii Britanii in Irak, judecatorii nu s-au lasat convinsi.

„Nu am niciun dubiu ca cei patru doreau sa reediteze carnagiul din 7 iulie 2005 si ca se aflau, la fel ca si prima celula, sub conducerea retelei al-Qaida. Este clar ca ar fi murit alti 50 de oameni, sute ar fi fost raniti, iar mii ar fi avut vietile distruse”, a argumentat judecatorul.

Cei patru condamnati, scrie AFP, au fost indiferenti la aflarea sentintei. Alti doi suspecti in acelasi caz, Manfo Kwaku Asiedu si Adel Yayha, vor fi rejudecati.

Al-Zawahiri ameninta

Contextul actual tensionat din Marea Britanie a oferit numarului doi in ierarhia retelei al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, o oportunitate pentru lansarea de noi amenintari.

„Ii spun succesorului lui Tony Blair ca politicile de pana acum au provocat catastrofe in Afganistan si Irak, chiar si in centrul Londrei”, a afirmat al-Zawahiri intr-o inregistrare audio postata pe un site islamist.

„Daca nu invatati lectia, suntem gata sa o repetam, cu ajutorul lui Allah, pana ne asiguram ca ati inteles-o pe deplin”, a continuat al-Zawahiri.

Al-Zawahiri a profitat de ocazie pentru a critica decizia Marii Britanii de acordare a titlului de cavaler scriitorului Salman Rushdie - autorul „Versetelor Satanice” - , afirmand ca Regina Elisabeta le-a transmis un mesaj clar musulmanilor onorandu-l pe un autor care a insultat Islamul si promitand ca reteaua pe care o conduce pregateste un raspuns.

De asemenea, clericul egiptean i-a indemnat pe musulmanii din Pakistan sa lupte impotriva presedintelui Pervez Musharraf, care a ordonat asedierea moscheii din Islamabad in care se aflau simpatizanti talibani.