După decizia Curții Constituționale a Germania, prin care s-a criticat o decizie emisă de cel mai înalt for de Justiției, a Curții Europene, și anume Curtea Europeană de Justiție, Comisiei Europene a reacționat virulent.

Și nu oricum, ci prin chiar vocea președintelui Comisiei, Ursula Von der Leyen care a anunțat că acest for european studiază decizia Curții Constituționale a Germaniei, după care va lua o deciziei.

La nivelul Comisiei Europene se analizează dacă decizia CCR din Germania încălcă tratatele prin care această țară a devenit membră a UE. „Acum analizăm în detaliu hotărârea Curții Constituționale a Germaniei. Și vom analiza posibilele etape următoare, care ar putea include opțiunea procedurilor de încălcare a drepturilor”, a declarat președintele Comisiei, von der Leyen, fost ministru german, într-o declarație.

Marțea trecută, Curtea Constituționale a Germaniei a contestat autoritatea Curții de Justiție a UE, a cărei instanță superioară este cunoscută sub numele de Curtea Europeană de Justiție (CEJ) și a UE în general.

Curtea germană a decis că politica din 2015 a Băncii Centrale Europene – aprobată de Curtea Europeană de Justiție, în 2018 – de a cumpăra obligațiuni ca parte a pachetului său de stimulare cantitativă „evident nu a fost acoperită” de mandatul BCE.

„Politica monetară a Uniunii este o problemă de competență exclusivă; că dreptul UE are prioritate asupra dreptului național și că hotărârile Curții Europene de Justiție sunt obligatorii pentru toate instanțele naționale. Ultimul cuvânt cu privire la dreptul UE este întotdeauna rostit la Luxemburg. Nicăieri în altă parte”, a precizat Ursula Von der Leyen.

Vicepreședintele Comisiei, Věra Jourová, a mai spus duminică, într-un interviu publicat în Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, că Bruxelles-ul decide cu privire la „posibilele măsuri” pe care le poate face pentru a răspunde hotărârii germane.

Ea a adăugat că „avocații noștri o privesc de asemenea foarte atent în momentul înainte de a decide cu privire la posibilele măsuri de făcut. Dar ar trebui să fie clar pentru toată lumea: există principala dreptului UE legal în uniunea noastră. Hotărârile CEJ sunt obligatoriu pentru toate instanțele naționale”.

De asemenea, Jourová a criticat măsurile de urgență ale premierului ungar Viktor Orbán pentru combaterea crizei coronavirusului, spunând că liderul se pregătește pentru „o putere nelimitată”. În martie, parlamentul Ungariei a votat pentru a permite lui Orbán să guverneze prin decret pe termen nelimitat. Răspunzând comentariilor lui Jourová cu privire la Ungaria, purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a declarat că sunt „neîncrezători ai unui comisar” și a spus că ar trebui să soluționeze orice plângere prin proceduri de încălcare a dreptului comunitar.