Localul unor moldoveni, inclus în topul celor mai bune restaurante din California

Localul unor moldoveni, inclus în topul celor mai bune restaurante din CaliforniaSursa foto: realitatea.md

Republica Moldova. Bucătăria tradițională moldovenească câștigă teren și în inima uneia dintre cele mai exigente piețe gastronomice din lume – California. Restaurantul „Noroc” din Sacramento, fondat de o familie originară din Republica Moldova, a fost inclus în topul anual „101 Best Restaurants in California”, publicat de influenta publicație americană Los Angeles Times.

Topul este realizat de reputatul critic culinar Bill Addison. Acesta a remarcat autenticitatea și gustul preparatelor oferite de restaurantul moldovenesc. Printre felurile de mâncare evidențiate în articol se regăsesc mămăliga cu brânză și smântână, servită cu friptură de porc și ciuperci. plăcintele tradiționale cu diverse umpluturi, de brânză, varză, vișine sau mere. De asemenea și sarmalele gătite după rețete transmise din generație în generație.

Sursa foto: Facebook/Restaurant Noroc

„Pentru noi, această recunoaștere înseamnă că bucatele cu care am crescut. Mămăliga, plăcintele, sarmalele, sunt astăzi apreciate. De asemenea respectate și descoperite într-unul dintre cele mai competitive spații culinare din lume. Este o confirmare că tradițiile din care venim au valoare și merită duse mai departe”, a declarat Sandu Sîrbu.

Un restaurant moldovenesc între 98.000 de unități gastronomice

Potrivit datelor Google Maps din martie 2025, în statul California sunt listate peste 98 de mii de unități de alimentație publică. În acest context, includerea unui restaurant cu „rădăcini moldovenești” într-un top atât de select este o performanță remarcabilă pentru diaspora moldovenească din Statele Unite.

Sursa foto: Facebook/Restaurant Noroc

Restaurantul „Noroc” a fost fondat în 2018 de soții Alexandru și Ludmila Sîrbu, stabiliți în SUA. Localul oferă o reinterpretare modernă a bucătăriei est-europene. Accentul fiind pus în special pe preparatele tradiționale moldovenești, pregătite cu ingrediente autentice și metode de gătit transmise din familie.

Gustul copilăriei moldovenești, descoperit de americani

Succesul restaurantului arată nu doar aprecierea pentru calitatea preparatelor, ci și o deschidere tot mai mare a publicului american pentru diversitatea culturală și gastronomică a Europei de Est. Bucatele moldovenești, odinioară cunoscute doar în cercuri restrânse din diaspora, ajung astfel în centrul atenției într-unul dintre cele mai inovative și competitive spații culinare din lume.