Declarația lui Liviu Dragnea a fost extrem de explicită: (Numele premierului, n.n.) nu va fi niciunul dintre cele care au apărut la televizor”. Adică Liviu Dragnea ne-a anunțat că nu se va autopropune, dar nici nu-i va propune pe Vasile Dâncu, Sorin Grindeanu, Mihai Fifor sau Mariu Nica. Aceste nume au fost vehiculate de către presă în ultimele zile.

Următoarea declarație a venit în spiritul aceleiași idei: „Cel care va conduce Guvernul trebuie să mă asigure, să-mi dea garanția și mie, și românilor și, evident, președintelui, că programul de guvernare care a fost votat de aproape 50% din populație după redistribuire va fi pus în aplicare. Adică este capabil să gestioneze o echipă guvernamentală care va fi monitorizată atent”. O altă abordare politică din care rezultă că Liviu Dragnea a renunțat la ideea de se duce la Palatul Victoria. 

În urmă cu două zile, la Realitatea TV făceam următoarea analiză: "După părerea mea, Dragnea nu va fi premier al Guvernului nominalizat de Iohannis. Cele mai mari şanse le-ar avea Mihai Fifor, despre Grindeanu am auzit aseară că s-a retras din cursă. Sunt convins că Liviu Dragnea îşi doreşte să fie premier, dar cred că va fi foarte complicat pentru Liviu Dragnea să îşi înceapă cariera cu un astfel de scandal, doar că scandalul ar fi prea mare şi l-ar ajuta pe preşedintele Iohannis. Dacă Dragnea nu ajunge premier, va fi preşedintele Camerei Deputaţilor, Tăriceanu va fi preşedintele Senatului şi Fifor la Guvern, e deja o troică impresionantă." Era clar încă de pe atunci că Liviu Dragnea nu are șanse să ajungă la Palatul Victoria, iar președintele Klaus Iohannis va face tot posibilul ca să obțină această victorie de etapă. 

Tor la Realitatea TV spuneam că cel puțin doi ani de zile acest Guvern PSD -ALDE va face cam tot ce vrea. Strategia lui Dragnea era previzibilă, atât din considerente care țin mecanismele interne ale PSD, cât și de situația politică complicată: "Cred că Dragnea pregăteşte câteva surprize, tocmai pentru a evita balastul guvernării Ponta, de aceea noul Guvern va avea mulţi oameni noi. Va fi foarte complicat pentru Iohannis să evite o coabitare, nu e neapărat o pace, e un armistiţiu. Niciunul dintre ei nu este mulţumit. Dacă Iohannis vrea un alt mandat, el va trebui să fie preşedinte jucător."