Evenimentul Zilei > Politica > Liviu Dragnea, încă o acuzație de corupție. De această dată din Franța. Peste un miliard de euro în joc
Liviu Dragnea, încă o acuzație de corupție. De această dată din Franța. Peste un miliard de euro în joc

Liviu Dragnea, încă o acuzație de corupție. De această dată din Franța. Peste un miliard de euro în joc

Publicația franceză La Tribune face, prin jurnalistul Michel Cabirol, un adevărat rechizitoriu în legătură cu construirea celor patru corvete pentru care s-a făcut o licitație internațională la care a participat și Franța cu compania Grupul Naval.

Ministrul Apărării, Gabriel Leșe, a anunțat că în 12 ianuarie va fi comunicat numele câștigătorului, însă francezii spun că, deși ei au oferit prețul cel mai bun, Guvernul României preferă grupul olandez Damen.

„Din motive neclare, România încearcă cu disperare să câștige olandezul Damen în detrimentul Grupului Naval … care a câștigat licitația. Parisul este gata să-și intensifice oferta grupului naval”, scrie jurnalistul francez. Acesta mai spune că sforile sunt trase de „președintele social-democrat al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care învinge și guvernează”.

Publicația mai scrie că jocurile au fost date peste cap de oferta francezilor. „Oferta cea mai performantă din punct de vedere al prețului pentru patru corvette Gowind fabricate în România 1,2 miliarde de euro, față de 1,25 miliarde de la Damen și 1,34 miliarde de la Fincantieri. Un adevărat duș de gheață pentru București, care deja a trebuit să anuleze în 2016 un proces de achiziționare a patru corvete pentru neregularități procedurale comise în favoarea lui Damen”, susține Cabirol.

Într-o amplă analiză, jurnalistul aduce în discuție și o „presupusă corupție la Damen”, dar face aluzie și la procedurile la care ar recurge Guvernul României.

„Pentru români, rezultatul începutul lui decembrie este murdar. Mai ales că dezvăluirile presei române despre presupusa corupție a lui Damen au apărut în multe articole în ultimele săptămâni. Pentru guvern, întreaga întrebare este să găsească o formă prin care să cedeze legal contractul lui Damen și să îmbrace această decizie prin artificiu”, susține jurnalistul. Acesta mai spune că și fostul președinte Traian Băsescu a vorbit despre aceste manevre și că ministrul Mihai Fifor ar fi fost înlăturat din cauză că „este un adversar al lui Liviu Dragnea”.  „Ministrul Armatei ar trebui să reamintească Bucureștiului că Franța este foarte atașată de regulile dreptului internațional. În România, fostul președinte Traian Băsescu (2004-2014), îl acuza pe 20 noiembrie, prin contul său Facebook, pe Liviu Dragnea că vrea să influențeze oferta”, scrie La Tribune.

 

Publicația franceză îi reamintește și președintelui Klaus Iohannis despre angajamentele pe care  le-a luat în numele României. „În timpul vizitei președintelui român la Paris, la 27 noiembrie, Klaus Iohannis  a explicat că „consolidarea cooperării în domeniul Apărării va continua să reprezinte o prioritate, bazată pe angajamentele asumate de ambele țări în cadrul UE și NATO și în sprijinul obiectivelor Parteneriatului strategic UE-NATO”, conchide jurnalistul francez.

Franța este supărată de asemenea, și Michel Cabirol consemnează, și din cauza achizițiilor de elicoptere negociate de România cu americanii.