Evenimentul Zilei > Politica > LISTA scurtă întocmită de DRAGNEA pentru noul GUVERN
LISTA scurtă întocmită de DRAGNEA pentru noul GUVERN

LISTA scurtă întocmită de DRAGNEA pentru noul GUVERN

Liviu Dragnea pare să fie încrezător în abilitatea sa de a-l demite pe Sorin Grindeanu. Chiar dacă votul din plenul Parlamentului se ține abia mâine, liderul social-democraților s-a întâlnit încă de ieri seară cu o serie de apropiați din partid pentru a compune o listă cu numele viitorilor membrii ai viitorului guvern.
Lista ar fi fost închisă spre dimineață, după ce Liviu Dragnea s-a consultat inclusiv cu mai mulți lideri din teritoriu. Se pare că șeful PSD  a adoptat această strategie pentru că va cere sprijinul CexN-ului pentru fiecare ministru în parte.
Lista cu noii membrii ai guvernului este compusă dintr-o serie de miniștri care au performat pe parcursul guvernării Grindeanu. Astfe, Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu, Mihai Tudose și Rovana Plumb își vor păstra portofoliile. De asemenea, Ministerul Justiției ar urma să rămână sub controlul lui Tudorel Toader. ALDE ar urma să-și păstreze portofoliile actuale. Surprizele încep să apară la finanțe, apărare și chiar în fruntea guvernului.
Conform unor surse interne din partid, Liviu Dragnea ar urma să-l propună premier pe Prim Vice-Guvernatorul BNR, Florin Georgescu. Scopul acestei numiri ar fi acela de a aduce alături de PSD un profesionist care să administreze sarcina exigentă de a gestiona un buget care va trebui să suporte programul de guvernare propus de social-democrați. Tocmai pentru că bugetul este foarte important în ordinea priorităților expuse de Liviu Dragnea, social democrații vor să opteze pentru o persoană cu experiență la finanțe. Lista de ieri seară cuprindea numele lui Eugen Teodorovici care a mai ocupat această funcție în trecut. Se pare că Teodorovici ar fi preferat și pentru că are abilitatea de a aduce plus valoare în executiv prin cunoașterea problematicii fondurilor europene.
Diplomatul de carieră, Ambasadorul Sorin Ducaru (care acum ocupă poziția de Secretar General Adjunct pentru Provocări de Securitate din cadrul NATO) ar urma să-l înlocuiască pe Gabriel Leș la apărare. Venirea Ambasadorului Ducaru  la apărare ar transforma România într-un pilon extrem de important în arhitectura de securitate a regiunii. Cu experiența sa anterioară dar și având în vedere angajamentul de securitate luat de Donald Trump față de România cu ocazia vizitei din SUA a președintelui Iohannis, Ducaru ar putea acționa ca principalul pilon de sprijin militar pentru flancul Estic, întărind rolul României de provider de securitate în regiune. Sorin Moisă și Simona Miculescu sunt alte nume vehiculate  de apropiații lui Liviu Dragnea pentru  noul executiv. Surse din PSD au punctat și că Liviu Dragnea nu dorește să renunțe sub nicio formă la aceste două nume, considerând că ”guvernul susținut de PSD trebuie să aibă oameni specialiști, serioși, care știu și pot să aplice programul de guvernare”.