Evenimentul Zilei > Justitie > Lista finală a candidaților la funcția de judecător al României la CEDO. Claudia Jderu, vedeta execuției Elenei Udrea, e rezervă
Lista finală a candidaților la funcția de judecător al României la CEDO. Claudia Jderu, vedeta execuției Elenei Udrea, e rezervă

Lista finală a candidaților la funcția de judecător al României la CEDO. Claudia Jderu, vedeta execuției Elenei Udrea, e rezervă

Ministerul Justiției a publicat, joi, 9 decembrie, lista candidaților pentru funcția de judecător al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Demersul are loc după ce instituția a anunțat încheierea mandatului judecătoarei Iulia Motoc pe data de 17 decembrie 2022.  Contrar așteptărilor, selecția finală este condusă de un profesor universitar.

Selecția finală a candidaților pentru funcția de judecător al României la CEDO. Judecătoarea Iulia Motoc urmează să își încheie mandatul pe data de 17 decembrie 2022, în temeiul art. 23 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (în continuare Convenţia), încheiată la Roma la 4 noiembrie 1950, intrată în vigoare la 3 septembrie 1953 şi ratificată de România prin Legea 30/1994 (publicată în M.Of. 135 din 31 mai 1994).

Depunerea candidaturilor pentru ocuparea funcției de judecător al României la CEDO a avut loc până pe data de 30 noiembrie. Ministerul Justiției a făcut publică, joi, 9 decembrie, lista finală a celor selectați pentru poziția amintită.

Profesorul Sebastian Rădulețu conduce lista candidaților pentru funcția de judecător al României la CEDO

Selecția este condusă de profesorul universitar doctor Sebastian Rădulețu de la Facultatea de Drept din Craiova, pe locul al doilea fiind ales profesorul Bogdan Iancu, dr. conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice din Universitatea București.

Procurorul Răzvan Horațiu Radu, fost adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, numit secretar general al Ministerului Justiției printr-o decizie semnată de Florin Cîțu la începutul anului 2021 și publicată ulterior în Monitorul Oficial, se află pe locul trei pe lista selecției judecătorilor României la CEDO.

Trebuie precizat că Ministerul Justiției nu a făcut publice detalii despre funcțiile ocupate de profesorii amintiți, ci doar numele acestora.

Judecătoarea Claudia Jderu, rezerva României la CEDO

Surpriza în cazul selecției candidaților pentru funcția de judecător al României la CEDO vine la capitolul „rezerve”. Judecătoarea Claudia Jderu de la Curtea de Apel București, cunoscută pentru condamnarea de opt ani de închisoare pe care i-a aplicat-o Elenei Udrea, este prima rezervă a autorităților judiciare române pentru poziția europeană.

Amintim că la adresa judecătoarei au fost lansate mai multe acuzații, după ce a aplicat sancțiuni în baza unui rechizitoriu întocmit împreună cu un coleg de cărți, procurorul Marius Bulancea. S-a mai aflat, în cazul dosarului Elenei Udrea, că cererea de recuzare înaintată de acuzată a fost respinsă tot de un coleg de cărți al Claudiei Jderu, judecătorul Andrei Viorel Iugan.

Revenind, însă, a doua și ultima rezervă a Ministerului Justiției pentru funcția de judecător al României la CEDO este avocata Mihaela Tofan, profesor universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, potrivit luju.ro.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.