Federico Rettori, un argentinian ce locuiește la Mallorca, este cel care a lucrat pentru Fundația Leo Messi și a depus plângerea împotriva căpitanului Barcelonei. Momentan, justiția spaniolă nu a admis plângerea formulată de conaționalul lui Messi.

Acuzațiile sunt îndreptate contra cvintuplului câștigător al Balonului de Aur, împotriva tatălui său Jorge, a fratelui său Rodrigo, dar şi „a tuturor persoanelor, încă neidentificate, care dintr-o manieră sau alta ar fi administrat sau gestionat fondurile Fundaţiei Leo Messi", se arată în textul trimis autorităților spaniole.

Federico Rettori a depus, anul trecut, o plângere pentru fapte similare şi în Argentina. O anchetă preliminară este în curs de desfășurare chiar în patria lui Messi pentru evaziune fiscală agravată și presupusă deturnare de fonduri către paradisuri fiscale, potrivit unei surse judiciare. Totuși, în acest caz, nici Lionel Messi și nici tatăl său nu au fost puși sub acuzare.

Fondurile obţinute de fundaţie „trebuiau la origine să fie destinate unor acţiuni sociale, dar în schimb, ele au fost folosite pentru alte activităţi private sau în conturi bancare diferite de cele declarate de această fundaţie”, acuză Rettori.

El mai pretinde că fundaţia lui Messi, înfiinţată în 2007, nu a fost trecută în registrul regional abia în 2013 şi a „funcţionat fără cel mai mic control contabil”.

În urmă cu un an, procurorii spanioli au acceptat ca starul Barcelonei și al Argentinei să plătească o amendă de 252.000 de euro, într-o speță asemănătoare. Sancțiunea a venit în schimbul renunțării la condamnarea la 21 de luni pentru evaziune fiscală, care oricum ar fi fost cu suspendare. Acest lucru a fost posibil deoarece legislația spaniolă permite ca la infracțiunile non-violente sancționate cu detenție sub 24 de luni, faptașii să nu fie trimiși după gratii.