Evenimentul Zilei > Actualitate > Liiceanu, desființat de fostul președinte Constantinescu: „Un individ lacom și frustrat”
Liiceanu, desființat de fostul președinte Constantinescu: „Un individ lacom și frustrat”

Liiceanu, desființat de fostul președinte Constantinescu: „Un individ lacom și frustrat”

într-un comunicat de presă al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Gabriel Liiceanu este descris drept un filosof ratat, fără operă și ahtiat după lux.

Comunicatul de presă îl desființează pe Gabriel Liiceanu, ca replică la criticile repetate ale acestuia cu privire la activitatea institutului condus de fostul președinte Emil Constantinescu. Lui Liiceanu i se reproșează că ar fi spus că Institutul Levantului este o sinecură pentru anumite personaje,

„Liiceanu e analfabet funcțional? Nu știe că sinecură înseamnă să primești bani fără să faci nimic? Greu de crezut. Atacurile sale repetate la adresa Institutului Levant au o singură explicație. Ura unui filosof ratat, fără operă și ignorat pe plan internațional, îndreptată împotriva unor cercetători și savanți care au această recunoaștere și o transferă tinerei generații. Fără această ură neînfrânată nu ar fi plasat Institutul Levant într-o înșiruire demagogică de instituții, într-o tentativă monstruoasă de instigare la ură. Fără această ură neînfrânată ar fi putut constata că Institutul Levant are rezultate și face performanță”, se arată în comunicatul de presă, conform flux24.ro.

Materialul continuă în aceeași notă, Gabriel Liiceanu fiind prezentat drept un personaj lacom, frustrat, măcinat de invidie și ură dar, în același timp, obsedat de lux și bani.

„Liiceanu e un impostor. Îi place să se considere un reper moral al societății românești, dar nu este decât un individ lacom și frustrat, măcinat de invidie și ură. Când președintele Traian Băsescu a afirmat, cu dispreț, că România nu are nevoie de filosofi, a dat din cap aprobator și slugarnic. Acum instigă la ură împotriva unor intelectuali care nu sunt slugarnici față de camarila pe care el și-a constituit-o și nici impostori. În ipostaza de reper moral al societății românești, impostorul este Liiceanu. Spunea cândva că numai omul se poate mișca în două direcții total opuse: adevărul și falsul intenționat. Afirmațiile lui despre Institutul Levant sunt falsuri intenționate”, se mai arată în comunicatul de presă.

Preluarea editurii Humanitas

EMIL CONSTANTINESCU

De asemenea, reprezentanții institutului condus de fostul președinte Constantinescu amintesc în comunicat despre episodul preluării editurii Humanitas, în anii 90, și despre profiturile pe care Gabriel Liiceanu le-a făcut de pe urma acesteia.

„Liiceanu e obsedat de bani. Acumulează bani pentru mașini de lux și o vilă somptuoasă cu trei etaje, unde locuiește singur. Vede bani și acolo unde nu sunt. Este rândul nostru să întrebăm: câte milioane de euro a obținut Liiceanu din bugetul României? A calculat cineva, până acum, câte spitale, școli și autostrăzi s-ar fi putut face, în trei decenii, cu banii proveniți din profiturile editurii Humanitas, fosta editură politică, deținută de statul român, pe care prietenul Pleșu, din postura de ministru al Culturii, i-a făcut-o cadou lui Liiceanu?”, se mai arată în comunicatul citat de flux24.ro, care continuă:

„Ar fi putut fi numit directorul acesteia, pentru că nimeni nu-i contestă calitățile de editor. Dar asta înseamnă că Liiceanu ar fi avut un salariu lunar de 3.000 – 6.000 de lei, atât cât sunt salariile la Institutul Levant. Și ar fi trăit fără mașini de lux și vilă somptuoasă”.