Zelenski,„visătorul” Europei. Care sunt cei mai puternici lideri europeni

Zelenski,„visătorul” Europei. Care sunt cei mai puternici lideri europeni Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski. Sursa foto: Arhiva EVZ

Au fost desemnați cei mai influenți lideri europenei. Clasamentul include 28 de nume cunoscute în viața politică din Europa.

Locul fruntaș în topul celor mai influenți lideri europeni este ocupat de polonezul Donald Tusk. Considerat cea mai puternică figură din Europa, acesta a ocupat funcția de premier. Volodimir Zelenski ocupă un loc rușinos în cadrul clasamentului.

Cei mai influenți lideri europeni

Topul întocmit de Politico îi pune în prim plan pe cei mai puternici lideri europeni.  Clasamentul este structurat în trei categorii reprezentându-i pe oamenii de acțiune, perturbatorii și visătorii Europei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai puternic om din Europa este polonezul Donald Tusk. Acesta a ocupat funcția de prim-ministru, însă a fost și președinte al Consiliului European. În prezent, unul dintre cei mai influenți lideri europeni conduce opoziția centristă. Lupta pentru locul întâi a fost dată între Tusk și Jarosław Kaczyński. Acesta din urmă este un puternic reprezentat al tradiționaliștilor, precum și al conservatorilor catolici și naționaliștilor

Politico: Zelenski,„visătorul” Europei. Care sunt cei mai puternici lideri europeni

Donald Tusk. Sursa foto: Instagram

„Acum, după opt ani în care Kaczyński a fost la putere țara se află în pragul unei noi ere a lui Tusk, iar vântul schimbării bate din nou”, arată Politico.

Zelenski, cel mai influent visător

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ocupă locul fruntaș în categoria care îi cuprinde pe cei mai visători lideri europeni. Acesta a fost comparat cu nume importante din istorie, precum Winston Churchill, Martin Luther King sau Nelson Mandela.

„Winston Churchill. Martin Luther King Jr. Nelson Mandela. Din când în când, apare câte un lider care schimbă cursul istoriei, nu prin forța armatei sau prin puterea economiei, ci prin puterea cuvintelor sale. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un astfel de lider”, notează Politico.

Zelenski s-ar putea confrunta cu situația organizării alegerilor, cu toate că țara lui se află în plin război. Politico subliniază că președintele ucrainean se află într-o situație extrem de dificilă, vizavi de contextul unui scrutin.

„Pentru a organiza un scrutin în timp de război, Zelenski - cu acordul parlamentului - ar trebui să modifice Constituția țării. Aceasta perspectivă ridică întrebări majore cu privire la legitimitatea democratică. (...) Întrebarea este dacă Zelenski o poate scoate la capăt și cu ce costuri”, spun reprezentanții Politico.

Lideri europeni perturbatori

Topul politicienilor axați pe acțiune îl are în prim plan pe premierul italian Giorgia Meloni.

Pe locul doi se poziționează președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, precum și președintele francez Emmanuel Macron.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Clasamentul perturbatorilor o are pe primul loc Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale din Rusia.

„Elvira Nabiullina este tehnocratul de top care menține în funcțiune mașina de război a președintelui rus Vladimir Putin. ”, spun reprezentanții Politico.

Guvernatoarea Băncii Centrale din Rusia este acuzată că a salvat rubla și a intervenit pentru a menține economia Rusiei. Viktor Orbán ocupă locul al treilea în categoria perturbatorilor.