Evenimentul Zilei > Monden > Licuricii, o minune a naturii pe cale de dispariție. Ce sunt aceste „luminiţe zburătoare”
Licuricii, o minune a naturii pe cale de dispariție. Ce sunt aceste „luminiţe zburătoare”

Licuricii, o minune a naturii pe cale de dispariție. Ce sunt aceste „luminiţe zburătoare”

Nopţile calde de vară sunt adesea animate de aceste „luminiţe zburătoare”, care vin parcă din povești.

Licuricii sunt una dintre multele specii bioluminescente – care își produc propria lumină. Masculii emit lumina din abdomen în tipare specifice speciei, pentru a atrage atenţia femelelor care se ascund prin iarbă. Femela interesată va semnaliza în aceeași manieră, ajutând astfel masculul să o găsească în întuneric.

Licuricii depun ouă în sol umed. Aceste ouă eclozează după câteva săptămâni, devenind larve. Și rămân în stadiul de larvă timp de câţiva ani înainte de a deveni pupe primăvara. Într-o perioadă cuprinsă între 10 zile și câteva săptămâni ies adulţii care trăiesc doar cât să depună ouăle.

O universitate din Statele Unite a realizat un studio în care a arătat că 41% dintre speciile de insecte ar putea fi pe cale de dispariţie. Printre acestea și licuricii.

Folosirea pesticidelor, a luminii artificiale şi pierderea habitatului sunt printre cele mai mari pericole pentru cele aproape 2.000 de specii de licurici din întreaga lume.

Potrivit unui alt studiu, aproape jumătate dintre speciile cunoscute de insecte, mai exact 400.000, ar putea sa dispăra în viitorul apropiat, din cauza utilizării masive a pesticidelor, care s-a dublat în ultimii 25 de ani. Alte motive pentru extinția insectelor sunt încălzirea globală și acțiuni ale omului asupra mediului.

Oamenii de știință spun că fără insecte, nu pot fi hrănite cele 7,5 miliarde de oameni, și asta pentru că, polenizarea este necesară pentru reproducera majorității plantelor, iar fără ea ne putem trezi că dispar, de exemplu – căpșunile, merele, varza sau ceapa.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Monden
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: