Prima întâlnire a conducerii PNL, primele reglări între tabere. Rezultatul: Ludovic Orban și-a anunțat colegii că va candida la Congresul din septembrie pentru a-și păstra funcția de președinte al PNL. Premierul Cîțu este nemulțumit de miniștrii USR-PLUS.

Liderii liberali reclamă lipsa PNL din spațiul public, în avantajul USR-PLUS.  Nu s-a profilat încă un contracandidat la șefia partidului.

Repartizările de funcții guvernamentale care revin PNL s-au amânat, la propunerea președintelui Ludovic Orban, pe motiv că încă nu s-au terminat evaluările interne ale candidaților avansați pentru ocuparea acestora. Echipa care analizează candidații propuși de organizațiile județene este condusă de Ludovic Orban și de Florin Cîțu.

Orban, criticat de Rareș Bogdan și Florin Roman

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL și deputatul Florin Roman, vicepreședinte al partidului i-au reproșat lui Orban că nici la această oră nu s-a făcut o analiză al rezultatului obținut de partid la alegerile parlamentare din decembrie 2020.

Dar și că o serie de numiri în funcții guvernamentale aplicate în prima etapă, nu s-au realizat după algoritmul stabilit, respectiv după rezultatul obținut de filialele PNL la alegerile din 2020. Practic, l-au acuzat pe Ludovic Orban că operează, în continuare, fără consultarea conducerii PNL.

Lucian Bode și Raluca Turcan, singurii miniștri PNL care comunică public

Relația dintre  liberali și partenerii de guvernare de la USR-PLUS îi nemulțumește pe liderii centrali ai PNL.

Rareș Bogdan  a atras atenția că miniștrii PNL nu comunică public, că “s-au ascuns în ministere” lăsând teren liber celor de la USR-PLUS să acopere spațiul de comunicare. Fapt care riscă să creeze o percepție publică falsă: numai miniștrii progresiști sunt preocupați de guvernare.

Lucian  Bode, ministrul de Interne și ministrul Muncii, Raluca Turcan au fost singurii dați ca exemplu pozitiv. Respectiv, sunt singurii demitari liberali din Guvern care nu se tem și ies frecvent în spațiul public pentru a vorbi despre activitatea lor ca miniștri.

Miniștrii Voiculescu și Ghinea, acuzați de narcisism și blocaj guvernamental

“Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, nu vrea redeschiderea școlilor deși rata de infectare este în continuă scădere și copiii trebuie să revină la programul normal de învățare. Revenirea la  școală a copiilor este susținută și de părinți, dar Vlad Voiculescu se opune. Îl preocupă să respingă orice măsură propusă de miniștrii liberali. Îl preocupă doar  campaniile lui de imagine”, au reclamat liderii PNL.

Alt ministru progresist, alte acuzații.

“Cristian Ghinea de la Fonduri Europene a blocat Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR n.r.)  prin care trebuia să ajutăm mediul privat să-și revină din criza economică. Sunt 30 de miliarde de euro blocate. Ghinea se laudă că rescrie el PNRR care acum este întrerupt. Se aude că îl va depune abia pe 31 aprilie la Comisia Europeană. Foarte târziu. Suntem țara cea mai întârziată dintre toate statele din UE la derularea fondurilor europene prin acest program. Și ce fac miniștrii USR-Plus ca să-și acopere incompetențele? Critică ce fac miniștrii PNL și se laudă că ei fac treabă când, de fapt, au blocat totul”, au acuzat liberalii.

Premierul Cîțu: miniștrii USR-PLUS nu au venit cu planuri de reducere a cheltuielilor bugetare

Premierul Cîțu a confirmat supărările liderilor PNL. Le-a spus colegilor lui că le-a cerut repetat tuturor miniștrilor să vină cu planuri de reformă în ministerele lor și mai ales, cu planuri de scăderi de cheltuieri bugetare. Dar că nici unul dintre miniștrii progresiști nu a avansat nici un plan. Nici un proiect. Nici o idee. Nu îi interesează.

Concluzia liberalilor prezenți la ședință a fost aceea că demnitarii USR-PLUS sunt preocupați doar de propria imagine și că deficiențele din activitatea lor guvernamentală riscă să fie atribuite întregului Executiv.

Șeful PNL preferă comunicarea sotto-voce

Ludovic Orban a avut o altă abordare referitor la politica de comunicare publică. “O comunicare prea flamboaiantă nu este bună.”. Șeful PNL le-a spus liberalilor că “nu ar dori să fie acum în pielea miniștrilor USR-PLUS “ care au de răspuns publicului pentru tragedia provocată de incendiul de la spitalul Materi Balș, dar și mediului privat, pentru întârzierea proiectelor europene.

Cele două tabere  liberale, cei grupați în jurul șefului partidului și opozanții lui Ludovic Orban s-au tatonat astăzi, în perspectiva campaniei interne din PNL care se va finaliza în septembrie, la Congresul partidului. Rezultatul întâlnirii de astăzi a fost ca la fotbal. Scor alb.