Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Liberalii au votat-o pe Viorica Dăncilă ca să scape de Dan Barna. Analiza unei manipulări electorale
Liberalii au votat-o pe Viorica Dăncilă ca să scape de Dan Barna. Analiza unei manipulări electorale

Liberalii au votat-o pe Viorica Dăncilă ca să scape de Dan Barna. Analiza unei manipulări electorale

Liberalii i-au dat pe ascuns voturi Viorică Dăncilă ca să scape de Dan Barna din turul doi al alegerilor prezidențiale. Este posibil așa ceva? S-a întâmplat?

Am tot auzit zilele astea: Liberalii i-au dat pe ascuns voturi Viorică Dăncilă ca să scape de Dan Barna din turul doi al alegerilor prezidențiale.

Ați auzit și dumneavoastră acest lucru? Dacă nu, înseamnă că nu ați votat în primul tur și nici nu vă interesează politica. Pentru că această teorie a conspirației pe centimetru pătrat a circulat destul de mult. 

Prima dată a venit de la un politician de care nu am auzit niciodată și nici nu cred că vom mai auzi. „PNL-ul se pare că vrea să intre Dăncilă în turul 2. Vă pot spune, deși nu pot proba, se pare că în teritoriu primarii PNL vor să-i dea voturi Vioricăi Dăncilă pentru a avea în turul 2 o mână moartă. Asta o simt la mine în teritoriu și ca urmare a întâlnirilor pe care le-am avut cu Mircea Diaconu sâmbătă și ni s-a spus : Voi știți că la noi la primarul X, Y, Z, vor să-i dea lui Dăncilă voturi să ajungă în turul doi?”, a povestit că s-a gândit liderul ALDE Dâmbovița, Ionel Petre, pe data de 29 octombrie. 

Și uite așa a început să se rostogolească o manipulare electorală. Ziariști sau politicieni, oameni simpli sau oameni complicați au început să o creadă. Și a crescut precum aluatul lăsat la dospit.

Apogeul a fost atins, bineînțeles, în ziua alegerilor. 

Cine putea fi portavocea feroce a acestei prostii? 

Ați ghicit! 

Celebrul Andrei Caramitru de la USR, omul care-i creiona programul de țară al lui Dan Barna. În ziua alegerilor acesta răcnea pe FB: 

“Apar zvonuri și print screen-uri din PNL că vor sa dea voturi de la ei către Dăncilă!!!

Dacă fac mizeria asta – chiar și un vot – PNL și candidatul lor devin istorie. Îi rog frumos să oprească orice acțiune de acest tip. Imediat. Pentru toți cei care merg acum la vot – NU votati USL. Votati singurul candidat care poate scoate PSD din turul 2! (Sursa: postările de la Ondine Gherguț, Tudoriel Urian – nu am informații în plus decât ce apare pe net de la oameni informați cum sunt cei 2)”. 

Un mesaj ușor agramat, dar simplu de explicat prin activitatea sa intensă într-o multinațională în care limba română nu era bună nici măcar pentru înjurături. Agramat și plin de informații false, adică un fake-news. 

Trebuie spus că totul pornise de la o jurnalistă a Revistei 22 care confundase personajele. Scria Ondine Gherguț, în ziua alegerilor: “Nu mi-am imaginat că un deputat liberal (Virgil Popescu) îi poate îndemna pe simpazanții partidului său să o voteze pe tuta și ticăloasa de DĂNCILĂ! Dacă „Scopul scuză mijloacele”, atunci înseamnă că astfel de liberali sunt capabili, la rândul lor, de ticăloșii și în alte împrejurări, inclusiv împotriva propriului popor pentru a-i fi bine unui liberal. E gândire MONSTRUOASĂ!”. Numai că Virgil Popescu nu era Virgil Popescu, ci Virgiliu Popescu și nu avea nici o legătură cu PNL. Iar USL nu era USR…

Dar cum orice FAKE-NEWS devine o ȘTIRE dacă conținutul este util propagandei, a continuat rostogolirea temei.

Până când s-a insinuat, aidoma unui damf de țuică proastă, numai bun de turmentat cetățenii.

Așa că nu putea să lipsească aripa USR-istă a mass-media din această încrengătură. Digi 24, Hotnews, G4 Media se întreceau în a convinge alegătorii încă din timpul votării că lucrurile sunt mult mai tensionate decât aveau să arate până la final. 

Vă dau o mostră de știre: “Informații contradictorii despre cele două estimări privind distanța în sondaje dintre candidatul PSD, Viorica Dăncilă și candidatul USR PLUS Dan Barna. Potrivit datelor IRES de la ora 18.00 (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie condus de Vasile Dâncu) obținute de G4Media.ro, Dăncilă avea 19%, iar Barna 18%, însă acest rezultat a fost ponderat prin includerea estimărilor votului din diaspora”. Știre dată în timpul votului.

Pe undeva știau ei ce știau, existând o aripă din rândul rezerviștilor SRI, condusă de gen. Florian Coldea care încerca să impună această soluție. Inclusiv prin telefoane și presiuni asupra celor care realizau exit-poll-urile în duminica primul tur de scrutin. Sau procente șoptite ziariștilor.

Mă bazez pe trei relatări ale unor surse care au asistat sau au fost contactate de Florian Coldea, ce le cerea nici mai mult nici mai puțin decât modificarea rezultatelor sondajelor de opinie. 

Cu unii nu i-a mers, dar cu cei mai sus-menționați măcar a reușit să scoată de-o știre. 

Curios din fire am căutat să văd care sunt cifrele adevărate ale acestei competiții din turul întâi. 

În primul rând am luat estimarea Avangarde-CURS făcută înaintea alegerilor. 

1.Klaus Iohannis 37-40%;

2.Viorica Dăncilă 26-29%

3. Dan Barna 12-13%

4. Mircea Diaconu 6-7%

5. Theodor Paleologu 6-7%

Am preferat doar acest sondaj întrucât știu sigur că aici nu a ajuns mâna lungă a lui Florian Coldea. Iar estimările dinainte de alegeri au fost confirmate de sondajul tip exit-poll realizat de Avangarde-CURS. Cel mai aproape de rezultatele BEC. 

În al doilea rând am obținut, datele colectate de un institut de sondare pe parcursul zilei. Iar ele ne arată realitatea electorală în toată splendoarea ei. Este important de precizat că rezultatul final al unui exit-poll se bazează pe 23-25.000 de chestionare adunate pe parcursul zilei. 

Haideți să vedem cum a plecat votul. 

La ora 10.00, Klaus Iohannis avea 39, 5 la sută, Viorica Dăncilă 27,8 la sută și Dan Barna 12,9 la sută. Cum știm de atâția ani, dimineața iese electoratul PSD la vot, deci nimic surprinzător. 

Important era cât de mult se strângea “foarfeca” între Dăncilă și Barna. La alegerile europarlamentare PSD avea la aceeași oră 34 la sută și a terminat cu 10 procente mai puțin. Deci totul se juca. 

Numai că distanța dintre cei doi rămânea constantă. La 14.00 Viorica Dăncilă avea un plus de 7 procente față de Dan Barna, la 16.30 se mărea spre 8,2 procente, iar la 19.00 scădea. 

Ce am vrut să arăt cu aceste cifre? Că nu există salturi bruște ale Vioricăi Dăncilă, ci o evoluție normală de-a lungul zilei.

Planul părea dat peste cap, așa că în jurul orelor 16.00 s-a dat semnalul în “rețea” din presă. Gen. (r) Florian Coldea a început presiunile pentru prezentarea situației ca fiind la egalitate, sau cum s-a exprimat „umăr la umăr”. Numai că își cam mințea “colaboratorii”, căci diferența scăzuse doar la 5 procente. Ceea ce este greu de definit ca fiind “umăr la umăr”, așa cum susțineau și unii ziariști.

Atunci s-a aruncat pe piață și ideea că liberalii direcționează voturi spre Dăncilă, doar-doar se va enerva electorul de dreapta și îi va da un vot lui Barna.

Efortul lui Coldea părea că a dat roade spre ora 21.00, numai că diferența era în continuare mare, de peste 3 procente, potrivit exit-pollului. Oricum departe de predicția generalului pe care a împărtășit-o încă de vineri unui om pe care-l cunoaștem amândoi: “Barna este bară la bară cu Dăncilă. Diferența este 1,93 la sută!”

Vedeți câtă precizie în exprimare!

Numai că exit-pollul Avangarde-Curs îi închidea gura

Klaus Iohannis: 39,0 %

Viorica Dăncilă: 22,1%

La o distanță de peste 5 procente venea

Dan Barna: 16,9%

Mircea Diaconu: 7,8%

Theodor Paleologu: 6,1%

Iar Biroul Electoral Central a confirmat dezastrul strategiei sale. Și exit poll-ul Avangarde-CURS.

În final, potrivit numărătorii oficiale Klaus Iohannis a obţinut 3.485.292 voturi (37,82%), Viorica Dăncilă – 2.051.725 (22,26%), iar Dan Barna – 1.384.450 (15,02%).

Înțelesem de ceva vreme că Florian Coldea & Co. aveau de gând să se răzbune pe “Iuda”, cel care în opinia lor îi trădase, numai că nu bănuiam că putea fi atât de imprudent și nepriceput. Să-ți expui toate contactele în diplomație, în presă, sau mai știu pe unde, este o dovadă a amatorismului celui care s-a crezut spiritul mesianic care va remodela România. 

Cu aceste alegeri se poate consemna oficial că magia lui Florian Coldea a dispărut. Iar din întreaga sa carieră militară va rămâne doar amintirea celor care au murit în experimentul social pe care împreună cu Kovesi l-a pus la cale.

P.S. Pe 21 noiembrie, ora 17.00, la Târgul de Carte Gaudeamus, sala Madgearu, voi lansa o carte. Se numește “Puterea Umbrei”. Un dialog cu cel care i-a fost profesor lui Florian Coldea. Despre lumea serviciilor de informații, de la Ceaușescu la Băsescu. Vă invit la dezbaterea care va avea loc. Sunt sigur că va fi interesantă pentru mulți dintre dumneavoastră.