Liam Neeson: "Scena este ca un drog"

Liam Neeson: "Scena este ca un drog"

Actorul a explicat pentru EVZ de ce este formidabil să fii distribuit în roluri de acţiune la vârsta de 58 de ani şi cum se diferenţiază filmele de artă şi cele comerciale.

Astăzi are premiera în România lungmetrajul "Necunoscutul" (MediaPro Distribution), al cărui cast îi include pe Liam Neeson, January Jones şi Diane Kruger.

Realizat după romanul omonim scris de Didier van Cauwelart, filmul aduce pe marile ecrane o poveste enigmatică şi originală. Liam Neeson este doctorul Martin Harris, care pleacă alături de soţia sa (January Jones) în Berlin pentru a participa la o conferinţă de specialitate.

Însă, în urma unui accident cumplit de maşină, Martin se trezeşte pe un pat de spital, confuz şi fără să aibă idee cum a ajuns acolo. La scurt timp, constată stupefiat că nimeni nu îl recunoaşte şi că este privit ca un străin chiar şi de soţia lui.

Ne puteți urmări și pe Google News

De aici până la haos nu mai este decât un pas; doctorul porneşte într-o cursă agonizantă pentru a-şi recupera viaţa şi nici măcar din partea poliţiei nu primeşte vreun ajutor, asta în contextul în care şi el se îndoieşte de propria sănătate mintală. Un aliat neaşteptat (Diane Kruger) pare să-i readucă speranţa, dar aflarea adevărului rămâne în continuare o misiune imposibilă.

Celebrul actor irlandez a vorbit pentru EVZ despre cum colaborează cu acelaşi cascador de aproape 12 ani. Ajuns târziu în filmele de acţiune

EVZ: Liam, tu ai făcut de-a lungul timpului filme foarte variate. Poţi să ne spui cum îţi alegi rolurile? A fost vreun moment în care nu ai mai vrut să-l interpretezi pe Martin Harris? Liam Neeson: Oh, pentru mine cel mai mult contează scenariul. Şi de când filmul "Taken/ Teroare în Paris" a avut un asemenea succes se pare că mi se potrivesc astfel de roluri. La vârsta de 58… aşa am zis? (Râde). La vârsta de 37 este formidabil să fii distribuit în roluri de acţiune.

În ultima vreme ai jucat mai mult în filme de acţiune. Crezi că e vorba de două cariere diferite, una reprezentând aceste roluri şi alta reprezentând rolurile de compoziţie? Cred că da. Îmi place întotdeauna să mă gândesc la ce a spus Burt Lancaster acum câţiva ani, referitor la legătura dintre roluri şi părul său: când face un film de studio joacă cu o perucă, iar atunci când face un film de artă îşi arată chelia. Cam aşa ceva e şi la mine.

Îţi faci singur cascadoriile? Partea de luptă da, pentru că nu o consider o cascadorie, dar pentru scenele mai grele sunt secondat de Mark Vanselow, care îmi face toate cascadoriile dificile. Şi face asta extrem de bine de aproape 12 ani.

Poţi cumva să faci o paralelă între rolul din "Necunoscutul" şi cel din "Taken/Teroare în Paris"? Povestea din "Necunoscutul" mi se pare mai profundă. Publicului îi este prezentată doar o faţă a adevărului, susţinută de anumite fapte. Jaume (Collet-Serra, regizorul - n.r.) a îmbinat atât de bine suspansul cu ac ţiunea în construcţia personajului meu, încât pe măsură ce vezi filmul începi să te întrebi ce este real şi ce nu.

Cum a fost colaborarea cu Diane Kruger şi January Jones? Diane şi January sunt două femei superbe, talentate şi extrem de dedicate. Cu Diane am filmat cele mai multe scene, în "Necunoscutul" ea îi salvează viaţa personajului meu. M-am distrat de minune lucrând alături de ele, a fost o experienţă foarte plăcută, chiar dacă am îngheţat zile întregi pe străzile Berlinului.

Dacă Teatrul Abbey din Irlanda ar veni cu o propunere de rol, ai fi interesat de aşa ceva? Chiar mi-au oferit ceva anul ăsta. Din păcate nu se va concretiza, însă uneori simt nevoia să mă întorc pe scena de teatru. Este ca un drog sau ca un muşchi care are nevoie de exerciţiu din când în când ca să funcţioneze corespunzător. Ultima dată am interpretat un astfel de rol la Lincoln Center. Mă simt oarecum dator să mă întorc pe o astfel de scenă. Încă nu ştiu exact cum, dar mă gândesc.

Ţi s-ar părea mai interesant să faci acest lucru în Irlanda? Ar fi în acest moment, având în vedere că nu am mai lucrat propriu-zis acolo din 1980. Deci ar fi chiar drăguţ să fac ceva acolo.

DISTRIBUŢIE. Diane Kruger şi Liam Neeson au îngheţat cot la cot pe străzile Berlinului

<iframe title="YouTube video player" src="http://www.youtube.com/embed/I-lDfKb2SBA" frameborder="0" height="349" width="560"></iframe>

CARIERĂ

De la şofer de TIR la star de listă A

  • Actorul irlandez nominalizat la Oscar şi la BAFTA s-a născut la Ballymena, la 30 de mile de Belfast.
  • Pe măsură ce cariera i-a progresat, s-a mutat din Belfast în Dublin, apoi urmând Londra, Los Angeles şi New York.
  • Liam Neeson avut o succesiune de slujbe: şi-a dorit iniţial să fie profesor, dar, pentru a se întreţine a lucrat ca operator de lift, pugilist amator, şofer de TIR şi asistent al unui arhitect.
  • Ca actor de teatru, a debutat cu piesa "The Risen People".
  • Regizorul John Boorman l-a descoperit la Teatrul Abbey din Dublin şi i-a oferit prima şansă în film – "Excalibur" (1981).
  • De atunci, rolurile nu au încetat să curgă. Prestaţiile din "Leap of Faith" (1992) şi "Husbands and Wives" (1992) au făcut ca Neeson să fie distribuit în "Lista lui Schindler" de Steven Spielberg.
  • În 1993, şi-a făcut debutul pe Broadway cu un rol în "Anna Christie".