Evenimentul Zilei > Economie > LEUL scade puternic! Pragul 4,5 lei/euro a fost depășit! Ce face BNR?
LEUL scade puternic! Pragul 4,5 lei/euro a fost depășit! Ce face BNR?

LEUL scade puternic! Pragul 4,5 lei/euro a fost depășit! Ce face BNR?

Leul se depreciază puternic pe piața interbancară și a depășit nivelul de 4,5 lei pentru un euro. Potivit Reuters, cotația euro/leu este acum de 4,5015. Principala explicație a deprecierii este că sentimentul de risc din regiune a rămas nefavorabil ieri leului, ceea ce a condus la deprecierea perechii euro/leu.

Analiștii ING sunt de părere că „BNR va netezi mișcarea spre 4,50. Nu credem că s-au schimbat argumentele băncii centrale privind potențialul limitat de deprecierepeste 4,50-4,52/euro, având în vedere că eventualele beneficii economice pezona exporturilor ar fi compensate de scăderea venitului disponibil pentru românii cu credite în valută. Cum factorii externi se află în spatele deprecierii leului, nu credem că perechea va consolida peste 4,50”.

Aceștia estimează că referința băncii centrale va fi astăzi sub 4,50 lei/euro.

De altfel, leul a continuat să scadă după ce Banca Centrală Europeană a menținut nivelurile de dobândă, în condițiile în care piața aștepta o relaxare monetară, ceea ce ar fi condus automat la scăderea leului. Interesul pentru leu, în regiune, este destul de redus, ceea ce a condus zilele trecute la o depreciere mai mică a monedei naționale în raport cu celelalte monede din zonă.