LET'S DO IT ROMANIA. Ziua în care România se scutură de gunoaie

LET'S DO IT ROMANIA. Ziua în care România se scutură de gunoaie

Deşi oficial s-au înscris 70.000 de voluntari în proiectul "Let’s Do It, Romania!", organizatorii se aşteaptă la o prezenţă de patru ori mai mare.

Astăzi, de la ora 8.00, s-a dat startul celui mai mare proiect de implicare socială din istoria României: curăţarea arealelor naturale din ţară. După mai bine de un an de pregătiri, organizatorii se pregătesc de proba de foc.

Înarmaţi cu răbdare, dar nedormiţi de câteva zile din cauza problemelor de organizare inerente, ei vor fi astăzi şi mâine la turnul de control, coordonând de la call centerul din Bucureşti mobilizarea şi activitatea a zeci, poate sute de mii de români.

  • Astfel, ei vor răspunde la toate întrebările legate de proiect, la numărul 0318 21 21 21 (10.00-18.00, tarif normal în toate reţelele).

6.500 de mormane vor dispărea

Ne puteți urmări și pe Google News

Sunt tineri. Unii dintre ei au renunţat la joburi, alţii au făcut sacrificii personale. Totul pentru ca România să redevină curată. Primul comunicat care anunţa îndrăzneţul proiectul de curăţenie generală a fost trimis pe 15 septembrie 2009. De atunci, organizatorii au mobilizat voluntari, sponsori şi autorităţi.

Dar realizarea proiectului nu a fost deloc uşoară. Au reuşit să strângă din sponsorizări doar 30% din bugetul estimat iniţial, adică 20.000 de euro. De asemenea, au avut succes în a convinge 39 de judeţe să se implice. Cu unele autorităţi locale discuţiile nu au mers.

Au atras sprijinul a patru ministere: al Mediului, al Educaţiei, al Culturii şi al Turismului. Iar ca proiectul să meargă, au realizat harta deşeurilor în fiecare judeţ. Astfel, 6.500 de mormane aşteaptă să fie ridicate.

În 25 dintre cele 39 de judeţe implicate, gunoaiele se vor colecta selectiv. Dacă vor ieşi 200.000 de voluntari, aşa cum estimează coordonatoarea proiectului, Liana Buzea, vor fi colectate aproape 20.000 de tone de deşeuri.

Cum decurge ziua de curăţenie

De dimineaţă, voluntarii se întâlnesc cu coordonatorii echipelor locale la punctele organizate în fiecare judeţ, pentru a primi informaţii despre curăţenie şi a afla instrucţiunile.

  • Lista cu toate punctele de înregistrare locale este disponibilă de site-ul campaniei - www.letsdoitromania.ro. De asemenea, ei sunt rugaţi să citească manualul de curăţenie, disponibil pe site.
  • Voluntarii sunt rugaţi să vină cu o pereche de mănuşi şi o rolă de saci de 120 de litri, iar la finalul curăţeniei să revină la punctul de înregistrare pentru a comunica rezultatele acţiunii.

"Let’s Do It" în lume

EVZ a vorbit cu coordonatorii proiectelor de curăţenie în ţările care au pus în practică proiectul "Let’s Do It". În 2007, estonianul Rainer Nolvak se plimba cu bicicleta pe un drum de ţară. "Eram sătul de grămezile de gunoaie adunate pe lângă satele din Estonia, mai ales că mergeam des pe bicicletă la ţară", povesteşte el.

Pădurile estoniene, pe cât erau de pure şi frumoase, pe atât erau de sufocate de deşeuri. "Vedeam atâta frumuseţe în jurul meu, copaci tăcuţi, uneori câte o căprioară şi deodată sticle de plastic", povesteşte Rainer.

"Simţeam că viaţa mea intimă e violată, mă simţeam neputincios". Într-o discuţie cu alţi doi prieteni, care se plângeau de aceeaşi problemă, lui Rainer i-a venit ideea de face curăţenie. A numit-o "Let’s Do It, Estonia".

Astfel, pe 3 martie 2008, 50.000 de estonieni au ieşit la curăţenie şi adunat 10.000 de tone de gunoi. Proiectul a fost un succes şi a căpătat notorietate internaţională. Au urmat alte ţări care au făcut curat, printre care Letonia, Lituania, Slovenia, Portugalia, Ucraina. De asemenea, şi India şi Brazilia plănuiesc astfel de curăţenii.

Letonia s-a inspirat de la vecini şi pe 13 septembrie 2008, 50.000 de oameni, în frunte cu preşedintele ţării, s-au mobilizat la adunat gunoaie. Mândria reuşitei a fost aşa de mare, încât proiectul s-a transformat într-o campanie anuală, în care se implică însuşi şeful de stat. Obiectivul este ca, în 2018, la zece ani de la prima curăţenie, Letonia să fie cea mai curată ţară din lume, potrivit spuselor lui Vita Jaunzeme, manager de proiect.

Nici vecinii lituanieni nu s-au lăsat mai prejos şi pe 24 aprilie, anul trecut, 110.000 de voluntari au spus "Let’s Do It, Lituania !" şi au făcut ţara lună. La aproape un an diferenţă, slovenii au ieşit din carapace în număr de 250.000. Au strâns 15.000 de tone de gunoaie, după cum a declarat coordonatorul proiectului, Jaka Kranjc.